Tako tvituje Uprava policije: "Šklepite ga dva puta za mene", "Obavezno"

U odgovoru UP su pojasnili da im je Twitter nalog hakovan te da inspektori istražuju ko im je “ukrao” profil na društvenoj mreži
65 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 06:53h

Nakon hapšenja Rusa Dmitrija Potrubača u srijedu veče zanimljiva prepiska trajala je na Twitter nalogu Uprave policije, koja je i juče bila apsolutni hit među tviterašima u Crnoj Gori.

Povod za “šalu” bila je informacija UP da su “KAP i odgovorno lice u KAP-u osumnjičeni za tešku krađu u CGES-u”, nakon čega se na tu ekskluzivnu informaciju zakačio tviteraš pod imenom “Čoban”.

“Šklepite ga dva puta za mene”, napisao je “Čoban” u srijedu veče nešto poslije 22 sata. Dva sata trebalo je nekome da sa zvaničnog Twittera šaljivo odgovori: “Obavezno"!

Ova neubičajena prepiska na društvenoj mreži kružila je juče na Twitteru, zbog čega su izazvali lavinu šaljivih komentara na račun UP.

Da je Twitter nalog zvanična stranica Uprave policije, potvrđeno je “Vijestima" juče iz te institucije, nakon pitanja da li imaju nalog na toj društvenoj mreži, ko ga ažurira, kao i ko odobrava postavljanje informacija i komentara...

Nakon što su “Vijesti" uputile pitanja Upravi policije, komentar “obavezno" je obrisan sa mreže, što je izazvalo nove postove tviteraša.

U odgovoru UP su pojasnili da im je Twitter nalog hakovan te da inspektori istražuju ko im je “ukrao” profil na društvenoj mreži.

“Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova jeste otvorila Twitter nalog, koji je još u testnoj fazi i koji je trebalo zvanično da bude ispromovisan nakon praznika, 16. jula 2013. Danas smo primijetili da je nalog hakovan, na način što je za sada nepoznato lice probilo zaštitu naloga i postavilo neprimjeren komentar.

Komentar je, zbog njegovog sadržaja koji ne odražava stav Uprave policije, uklonjen veoma brzo nakon što je uočen”, rečeno je iz policije.

Oni su pojasnili i da je Uprava policije dala nalog nadležnoj organizacionoj jedinici Sektora kriminalističke policije, zbog preduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti, u cilju utvrđivanja identiteta lica koje je hakovalo navedeni Twitter nalog.

Nalog Uprave policije na Twitteru prati 48 korisnika te društvene mreže koji su, nakon brisanja komentara za koji UP tvrdi da ga je napisao haker, napisali više zanimljivih komentara.

Tviteraš “Nebojša” pitao je Upravu policije “jeste li mu obili bubrege”, ali je ostao bez odgovora.

Isti korisnik koji im je napisao da šklepe Potrubača, napisao je “Piši - briši, ovo, ono. E ovako je Rus htio da zbriše”, a “Nebojša” mu je odgovorio “Hoćeš reći da Uprava policije uklanja dokaze”, dodajući da ne može vjerovati.

“Šala već kruži” i “Bravo Uprava policije, postali ste poznati", tek su neki od komentara na Twitteru.

Policija nije odgovorila na pitanje “Vijesti" da li su njihovi službenici zaista Potrubača “šklepili dva puta”, jer su na tvitu napisali "obavezno"...

Luksuz koji UP nije smjela da dozvoli

Biznis trener i saradnik na Ekonomskom fakultetu Srđan Vukčević rekao je juče “Vijestima” da ozbiljne institucije ne smiju sebi dozvoliti luksuz da se neko u njihovo ime ponaša kao neodgovorna osoba.

“Da su društvene mreže moćan medij to niko ne treba više da sumnja. Pogledajte samo šta se desilo sa govorom profesorke iz Beograda, ili sa profesorom koji je citirao njuz.net u svom udžbeniku. Ako upravljač za takav jedan moćan medij predate amaterima dobijete situaciju kao što je ova koja se desila sa Twitter nalogom Uprave policije. Ozbiljne institucije i ozbiljne firme ne mogu sebi dozvoliti taj luksuz da se neko u njihovo ime ponaša kao neodgovorna, šaljiva individua”, rekao je Vukčević.

On je istakao da posljedice takvog ponašanja mogu biti ogromne.

"U slučaju Uprave policije načinjena je šteta imidžu koji ta institucija treba da ima. Upravo iz tih razloga profile na društvenim mrežama treba posmatrati integralno sa cjelokupnom kominikacionom strategijom institucije ili firme, a ne nikako kao izolovani medij koji može neki slučajni zaposleni da vodi bez dogovora sa ostalim službama u instituciji ili firmi”, rekao je on.

Bonus video: