"Nemaš kud, daj pare i vraćaj Vojičića na posao"

Advokat smijenjenog čelnika RTCG Goran Rodić preko Osnovnog suda opominje Rada Vojvodića
101 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2013. 08:50h

Advokat smijenjenog čelnika RTCG Branka Vojičića, Goran Rodić uputio je sudu predlog da naloži generalnom direktoru Radio televizije Crne Gore Radu Vojvodiću da poštuje sudsku odluku. To znači da mora da vrati Vojičića u RTCG i rasporedi ga na poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi, radnim i stručnim sposobnostima.

Osim toga, RTCG treba da isplati Vojičiću 875 eura na ime naknade troškova parničnog postupka, a sve to u roku od osam dana “pod prijetnjom prinudnog izvršenja”.

Vojičić je ranije dobio spor protiv RTCG oko isplate otpremnine od oko 80.000 eura, a Viši sud u Podgorici je potvrdio presudu kojom se poništava odluka Savjeta RTCG, na čijem je čelu Dušan Simonović, o njegovom razrješenju. RTCG, odnosno njen generalni direktor Rade Vojvodić, još nije postupio po pravnosnažnoj presudi.

Vojičić je 29. jula 2011. godine, na predlog Savjeta RTCG razriješen sa funkcije generalnog direktora, zbog, kako je navedeno “više primjera nepravilnog poslovanja Javnog servisa”. Pojedini članovi Savjeta rekli su ranije da je odluka Višeg suda u najmanju ruku čudna, zbog čega su najavili da će insistirati da RTCG zatraži reviziju presude pred Vrhovnim sudom.

“Ako izvršni dužnik (RTCG) u ostavljenom roku ne postupi po ovom rješenju izriče mu se, kao pravnom licu, novčana kazna u iznosu od 5.000 eura, a Vojvodiću, kao odgovornom licu, novčana kazna u iznosu od 2.000 eura”, ističe Rodić u predlogu za izvršenje presude, poslatom Osnovnom sudu u Podgorici.

On je podsjetio da je, iako je pravosnažnom presudom, Vojvodić bio dužan da vrati na posao Branka Vojičića, on to nije učinio.

“Vojvodić nikada nije pozvao Vojičića da ga u skladu sa presudom vrati na posao, iako mu je predat dopis u kojem navodi da je predmetna presuda pravosnažna i izvršna i da će pokrenuti izvršni postupak ukoliko izvršni dužnik ne postupi u skladu sa njom”, stoji u dopisu Rodića.

Advokat objašnjava da će sud kazne sprovesti po službenoj dužnosti, a potom donijeti novo rješenje o izvršenju, kojim će biti dat novi rok za ispunjenje obaveze. Ukoliko RTCG u tom roku ne ispuni svoju obavezu sud će mu izreći novu novčanu kaznu u većem iznosu. Sa druge strane, da bi se namirili troškovi parničnog postupka, kao i troškovi izvršenja koje će odrediti sud, biće zaplijenjen novac sa žiro-računa RTCG.

Rodić je najavio da će Centralna banka novac koji je RTCG dužna sa njenog računa prenijeti Vojičiću, dok se Državnom trezoru i Odjeljenju za prinudnu naplatu u Podgorici zabranjuje da bilo što isplaćuje na račun RTCG, dok Vojičić u potpunosti ne bude isplaćen.

Galerija

Bonus video: