U Podgorici otvoren bulevar Srđana Aleksića

Srđanov otac Rade Aleksić je rekao da mu je rat oduzeo zemlju koju je volio, ali da mu se polako vraća sve što je izgubio
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 10:29h

Srđan Aleksić primjer je da se u vihoru rata kada se najčešče gube ljudske osobine može biti čovjek, a to znači biti spreman na žrtvu, da se interesi drugog stave ispred sopstvenih, čak i po cijenu da se rizikuje i izgubi život.

To je poručio Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša prilikom otkirivanja naziva bulevara koji nosi ime tog mladog junaka.

“Iako je Srđan poginuo veoma mlad, jedan je od onih ljudi koji će zahvaljujući svojoj hrabrosti i plemenitosti, kako kaže veliki Njegoš, živjeti dovijeka. Da je to tako svjedočimo svi mi koji smo se okupili ovdje, 20 godina nakon njegove tragične smrti, da mu odamo priznanje i počast”, rekao je Mugoša.

On je podsjetio da je Savet za davanje predloga naziva ulica podržao inicijativu Foruma Bošnjaka Crne Gore da jedina ulica u gradu nosi ime Aleksića, pa je procijenjeno da je najprimjerenije je da to bude saobraćajnica pored parka u kome se nalazi spomen poloča civilnim žrtvama ratova 1991-2001 godine.

Bulevar Srđana Aleksića (Foto: Savo Prelević)

“Nekada glumac amater, nada Jugoslavije u plivaju, Srđan je u tragičnom trenutku za sve narode sa ovih prostora, svojim primjerom pokazao na kakvim principima treba da živimo kako mi danas, tako i oni koji će doći posle nas. Njegov čin stajanja u zaštitu mladića koji je pripadao drugoj vjeri i naciji, biće jedan od najsnažnijih poziva na suživot različitosti”, rekao je Mugoša.

Srđanov otac Rade Aleksić poručio je da je otvaranjem ulice sve kazano: “Kazao je narod Crne Gore da je spreman da živi tako da ima druga, prijatelja, brata, da mjeri čovjeka mjerom dobrote, ljubavi saradnje i pažnje”.

On je rekao da mu je rat oduzeo zemlju koju je volio, ali da mu se polako vraća sve što je izgubio.

Video: Zoran Bojović

“Srđana nema, postojimao mi i sve ono što radimo radimo za budućnost, a ovaj posao je najbolji put kojim treba da se ide”, rekao je Aleksić.

Neposredno prije otvaranja naziva bulerava porodice žrtava, zvaničnici i predstavnici političkih partija položili su cvijeće na Spomen obilježje u Spomen parku „Pobrežje“ u čast žrtvama ratova od 1991. do 2001. godine.

Povod je obilježavanje 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, počinjenog između 11. i 19. jula 1995. godine nad više od 8.000 Bošnjaka, kao i na sve ostale civilne žrtve ratova, vođenih na prostoru bivše zajedničke domovine.

Organizatori su Forum Bošnjaka Crne Gore i Glavni grad.

Galerija

Bonus video: