Marini na Luštici zeleno svjetlo Vlade

Od ukupno planiranih 176 vezova za jahe dužine od 8 do 35 metara, za ovo ljeto u funkciju će biti stavljena 52 na plutajućim gatovima
138 pregleda 0 komentar(a)
Luštica, Foto: Siniša Luković
Luštica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.07.2018. 19:13h

Vlada je u četvrtak usvojila izmjene postojećih odluka o određivanju luka prema namjeni i vrsti pomorskog saobraćaja, čime je formalizovano postojanje još jedne nove - u turističkom centru Luštica Bay, u sklopu istoimenog turističkog grada.

Grad na obalama zaliva Trašte, u Opštini Tivat, gradi kompanijja “Luštica Development”, koja je za ovo ljeto završila prvu od dvije planirane nove marine.

Od ukupno planiranih 176 vezova za jahe dužine od 8 do 35 metara, za ovo ljeto u funkciju će biti stavljena 52 na plutajućim gatovima.

Iako je planiranio da luka u dogledno vrijeme dobije i sopstveni objekat graničnog prelaza i time postane međunarodna, ona će ovog ljeta, shodno odluci Vlade, funkcionisati kao luka za unutrašnji pomorski saobraćaj. To znači da će jahte koje u nju budu dolazile iz inostranstva, prethodno graničnu i carinsku proceduru morati da završe u nekoj od obližnjih luka, prvenstveno u Zelenici.

Nova marina na Luštici već je dobila i neophodnu zvaniču pomorsku signalizaciju, pa su na vrhovima oba njena lukobrana, pod nadzorom Uprave pomorske sigurnosti, postavljena dva nova obalna pomorska svjetla. Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju obavio je detaljan batimetrijski premjer akvatorijuma nove marine i izradio njenu kartu - plan.

Bonus video: