MANS traži kontrolno saslušanje šefa policije

"Stojanović je nakon hapšenja predstavnika MANS-a saopštio da su službenici policije postupili u skladu sa zakonom"
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 16:49h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražila je sazivanje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi bilo organizovano kontrolno saslušanje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, zbog, kako su naveli, nezakonitog hapšenja predstavnika te organizacije.

Iz MANS-a su predstavku kojom traže posebnu sjednicu Odbora za bezbjednost uputili predsjedniku tog skupštinskog tijela Mevludinu Nuhodžiću i članovima Odbora.

Oni su osim saslušanja Stojanovića, zatražili da Odbor na istoj sjednici usvoji odgovarajuće zaključke kojima se konstatuje postojanje odgovornosti direktora policije za nezakonito postupanje njegovih službenika.

Ćalović: Hapsili su nas po nalogu vrha policije >>>

"I da Odbor pozove predstavnike MANS-a na sjednicu i omogući im učešće u raspravi povodom ove predstavke“, navodi se u inicijativi.

Iz te NVO podsjetili su da je Poslovinkom parlamenta predviđeno da Odbor, između ostalog, "vrši parlamentamu kontrolu rada policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i drugih bezbjednosnih organa i službi, razmatra ostvarivanje Ustavom utvrđenih prava i sloboda čovjeka i građanina u primjeni ovlašćenja policije i ANB-a".

Iz MANS-a su podsjetili da su njihovi aktivisti održali performans ispred zgrade Skupštine 21.juna, prije glasanja poslanika o povećanju poreza na dodatu vrijednost.

“Nakon održanog performansa, službenici Uprave policije uhapsili su šest aktivista MANS-a. Hapšenje i zadržavanje tih lica izvršeno je kršenjem Ustava, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o prekršajima”, navodi se u predstavci.

Dodaje se da službenici policije uhapšene osobe nisu obavijestili o razlozima lišenja slobode, o pravima koja imaju, kao ni o prirodi i razlozima privođenja.

Iz MANS-a su podsjetili da je Stojanović nakon hapšenja predstavnika MANS-a saopštio da su službenici policije postupili u skladu sa zakonom.

“Prvi čovjek policije tvrdio je da bi policijski službenici u konkretnom slučaju postupili isto da su u pitanju bila i druga lica, kao da će i ubuduće isto postupati. Na ovaj način Stojanović je nedvosmisleno na sebe preuzeo odgovornost za ponašanje policije na dan hapšenja aktivista MANS-a, što dakazuje da je upravo on nalogodavac hapšenja predstavnika MANS-a“, kaže se u predstavci.

Iz MANS-a su podsjetili da je Stojanović nakon hapšenja predstavnika MANS-a saopštio da su službenici policije postupili u skladu sa zakonom

U MANS-u smatraju da je iz tog razloga neophodno organizovati kontrolno saslušanje Stojanovića, "kao najodgovornijeg lica u ovoj instituciji i pružiti mu priliku da javno iznese razlog zbog kojeg je izvršeno hapšenje aktivista MANS-a".

“Ukoliko on (Stojanović) nije čovjek koji je izdao naredbu za hapšenje aktivista MANS-a, svakako mu treba pružiti priliku da i zvanično saopšti ime nalogodavca, naročito ukoliko se radi o ministru unutrašnjih poslova, Rašku Konjeviću, partijskom kolegi predsjednika Skupštine kojem je pomenuti performans i bio posvećen”, zaključuje se u predstavci.

Galerija

Bonus video: