Amfilohije ucrtava novi hotel u Budvi

Na parceli uz osnovnu školu već je bila predviđena izgradnja dvije jednostparne zgrade, ali je Mitropolija, zatražila da se prilikom revizije izvrši povećanje za tri sprata
237 pregleda 109 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.07.2013. 07:20h

Mitropolija crnogorsko-primorska podnijela je zahtjev opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje da im se na tri atraktivne parcele, u neposrednoj blizini crkve Sveta Petka, na zaobilaznici u Budvi, ucrta hotel i tri višespratne stambeno-poslovne zgrade.

I dok agencija “Urbanprojekt” iz Čačka, kome je Opština povjerila posao, vrši reviziju aktulenog detaljnog urbanističkog plana „Potkošljun“, koji obuhavata i dobro crkve Sveta Petka, od predstavnika Mitropolije zatražili su da pojasne svoje zahtjeve koji se odnose, prije svega, na povećanje spratnosti već ucrtanih zgrada, povećanje indeksa izgrađenosti, kao i promjenu namjene objekata.

Na velikom zemljišnom kompleksu kojim gazduje crkva Sveta Petka, nalazi se groblje, parohijski dom, ali i još par neizgrađenih parcela, jedinih koje su ostale slobodne u ovom dijelu grada.

Opština Budva uvijek do sada izlazila je u susret Mitropoliji, odnosno njenim zahtjevima za ucrtavanje stambenih i drugih objekata na zemlji koja se vodi na crkvu

I na parcelama kod gradske kapele koja je, takođe, izgrađena na crkvenoj zemlji, Mitropolija je ucrtala stambeni kompleks od dvije zgrade, ali je novim zahtjevom zatražila da im se poveća spratnost sa četiri na šest odnosno sedam spratova, te da se one definišu kao poslovno-stambeni objekti.

Sličan zahtjev se odnosi i na parcelu gdje se trenutno nalazi popularni restoran “Kužina”, gdje je crkva zatražila da joj se ucrta još jedna stambeno-poslovna zgrada niže spratnosti.

Mitropolija crnogorsko-primorska, koja važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi, već je na dobru crkve Sveta Petka, ispod magistrale, izgradila hotel „Podostrog“, te kompleks od dvije stambene zgrade.

Opština Budva uvijek do sada izlazila je u susret Mitropoliji, odnosno njenim zahtjevima za ucrtavanje stambenih i drugih objekata na zemlji koja se vodi na crkvu.

U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi, takođe, mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata

Opština je, sa druge strane, svjesna da je sa novim građevinskim planovima Mitropolije upoznata i centralna vlast u Podgorici koja na to ne gleda blagonaklono.

Izgleda da se crkva počela rukovoditi logikom Opštine Budva, koja je gotovo svu svoju zemlju u centru grada urbanizovala.

Krajem prošle godine Mitropolija crnogorsko-primorska blokirala je račun Opštine Budva na iznos od milion i po eura. Blokada je ubrzo povučena nakon dogovora dvije strane.

Naime, Mitropolija je uspjela da poslije decenija dobije sudski spor koji je pokrenula na ime neisplaćenih naknada za izuzimanje zemlje dobra crkve Sveta Petka.

Sud je presudio u korist crkve da joj Opština prilikom izgradnje zaobilaznice za izuzetih 4.600 kvadrata imovine, davnih 90-ih, mora isplatiti čak 2,6 miliona eura. Nakon žalbe , sud je smanjio iznos na 1,5 milion eura.

Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Sveta Petka, Mitropolija je vlasnik čak 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi, takođe, mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22 hiljade kvadrata, Brajići gdje je parcela od 18.000 kvadrata, Mažići oko šest hiljada kvadrata. Treba pomenuti i Stari grad, gdje crkva u samom centru ima oko 3.000 kvadrata

Mitropolit naklonjen budvanskoj vlasti

Mitrpolit Amfilohije rado je viđen gost u Budvi svih prethodnih godina. Upravo dolazak na vlast vladajuće partije DPS, označio je i uspostavljanje dobrih veza između Mitropolije i Opštine Budva.

Da je to tako, potvrđuje i činjenica da je upravo Amfilohije prvi put ustao na himnu “Oj svijetla majska zoro”, kada je 2006. prisustvovao svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana opštine.

Mitropolit je imao odličnu saradanju sa bivšim gradonačelnikom Rajkom Kuljačom, a odličnu saradnju Mitropolija je nastavila i sa sadašnjom vlašću.

To se ne bi moglo reći i za period kada su na vlasti bile prosrpske partije i LSCG, jer tada crkva nije mogla postići dogovor oko gradske kapele, koja je izgrađena uz crkvu Sveta Petka, pa je grad bio bez tog komunalnog objekta. Dogovor je postignut odmah kada su na vlast došli DPS – SDP.

Bonus video: