Sukob dviju grupa profesora oko vođenja fakulteta

Sonja Tomović-Šundić povukla kandidaturu za novi mandat dekana nakon ostavke članova Izborne komisije i sporne uloge čelnika Ustavnog suda Milana Markovića
297 pregleda 0 komentar(a)
Sonja Tomović-Šundić, Foto: Zoran Đurić
Sonja Tomović-Šundić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.07.2013. 17:14h

Izborna komisija Fakulteta političkih nauka odbila je da prihvati kandidaturu dosadašnje dekanice prof. dr Sonje Tomović-Šundić, sa obrazloženjem da je suprotno pravilima predložio predsjednik Ustavnog suda prof. dr Milan Marković, koji je istovremeno član Vijeća tog fakulteta, saznaju “Vijesti” na tom fakultetu. Time se rasplamsao sukob između dvije grupe profesora i saradnika na Fakultetu političkih nauka oko načina rukovođenja fakuletom i izbora čelnika FPN.

Tomović-Šundić je nakon ostavke četiri od pet članova Izborne komisije povukla kandidaturu, pa će se izbori ponoviti.

Prema mišljenju Izborne komisije, Marković ne može biti član Vijeća, pa samim tim ni predlagač jer mu je radni odnos u statusu mirovanja.

“Dekanica je takvo objašnjenje odbila i dobila podršku od Rektora Predraga Miranovića, iako je interna revizija imperativno naložila da se otklone nepravilnosti, odnosno da se konstatuje da pomenuta lica nijesu u radnom odnosu, pa su im i sva prava u statusu mirovanja, što povlači za sobom da ne mogu da učestvuju u radu organa upravljanja”, kazao je “Vijestima” izvor sa tog fakulteta.

Interna revizija Univerziteta je konstatovala da se radni odnosi profesora kojima je odnos u statusu mirovanja moraju uskladiti sa Zakonom o radu.

“Tomović-Šundić nije poštovala nalaze revizije, jer bi to ugrozilo njene planove za reizbor. Nakon tog odbijanja, ostavke su podnijeli svi pristuni članovi komisije prof. de Saša Knežević, doc. Nataša Ružić, doc. dr Boris Vukićević i mr Zlatko Vujović”, ističu naši sagovornici.

Uz Sonju Tomović-Šundić su, osim Milana Markovića, Miloš Bešić, Olivera Komar, Uglješa Janković, Srđan Darmanović i student povjerenik Budimir Antić, dok su na drugoj strani Saša Knežević, Nataša Ružić, Boris Vukićević i Zlatko Vujović

Za kandidaturu dekana potrebno je da 20 odsto članova Vijeća predloži dekana, pa je pored Markovića, sadašnju dekanicu podržao i Miloš Bešić.

Međutim, i to je sporno za grupu predvođenu profesorom Kneževićem, koja je i činila izbornu komisiju. Oni smatraju da je Bešić protivzakonito već više od šest godina paralelno zapošljen na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, jedno vrijeme na Višoj školi za vaspitače u Kruševcu i Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

“Početkom ove sedmice, istekao je rok u kome je cjelokupno akademsko osoblje moralo da potpiše izjavu u kojoj izjavljuju da li su zapošljeni kod još nekog poslodavca pored Univerziteta i jedino Bešić na FNP-u nije to uradio”, kaže naš sagovornik.

Bešić se sinoć javio na poziv “Vijesti” ali nije želio da sasluša pitanja, već je kazao da nije u prilici da razgovara. Marković nije odgovarao na pozive i poruke, dok je dekanici Tomović Šundić sinoć bio isključen telefon.

Marković uzima pare iako ne predaje

Grupa profesora koje se protivi reizboru Sonje Tomović-Šundić ogorčena je jer Milan Marković, koji je predsjednik Ustavnog suda, navodno uzima novac za časove, a već šest godina nije održao nijedno predavanje na fakultetu.

“Riječ je o skoro 20.000 eura, ako je suditi prema imovinskom kartonu koji je prijavio”, kazali su sa FPN-a. Pored toga, FPN angažuje drugog profesora kojeg plaća da drži časove za koje je Marković odgovoran. Kako tvrde, na sjednice Vijeća dolazi samo kad se predlaže i bira dekan i kad traži da zaposli saradnika jer je “preopterećen poslom”.

Bonus video: