Zavisnici će moći da vrcaju med i da obrađuju drvo

Centar će izdvojiti oko 23 hiljade eura za izgradnju stolarske radionice, površine oko 70 kvadrata, i obezbjeđivanje “ljudskih i drugih resursa"
0 komentar(a)
Kakricka gora, narkomanija, Foto: Luka Zeković
Kakricka gora, narkomanija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.07.2013. 14:05h

Štićenici Centra na Kakarickoj gori ubuduće će moći da rade u stolarskoj radionici i da uzgajaju pčele i proizvode med.

Zahvaljujući donaciji UNDP-a od 34.308 eura, obezbijeđena su sredstva za rad i funkcionisanje stolarske i radionice za uzgoj pčela i vrcanje meda.

Iz Centra je saopšteno da će na taj način biti unaprijeđena usluga radno-okupacione terapije, kao jednog od “značajnih segmenata oporavka zavisnika od psihoaktivnih supstanci”.

U saopštenju piše da će Centar izdvojiti oko 23 hiljade eura za izgradnju stolarske radionice, površine oko 70 kvadrata, i obezbjeđivanje “ljudskih i drugih resursa”.

“Radno-okupaciona terapija ima značajnu ulogu u tretmanu i sprovodi se u cilju sticanja radnih navika, pozitivnog odnosa prema radnoj disciplini i korigovanja ponašanja. Njen osnovni smisao je da stimuliše učenje, razvija vještine, stvara osjećaj sposobnosti, a pomoću nje se omogućava kvalitetna struktura vremena za klijente koji su na tretmanu, kao i socijalna interakcija”, saopštili su iz Centra.

Smatraju da će štićenici imati priliku da nauče različite vještine i zanate, što će “pozitivno uticati ne samo na rehabilitaciju radnih sposobnosti, već i na samostalno pronalaženje zaposlenja nakon tretmana”.

Iz Centra su najavili da će štićenici moći da prodaju proizvode i tako djelimično finansiraju sopstveni tretman.

Bonus video: