Kazna za zastakljivanje do 2.000 eura

Vlada pripremila izmjene i dopune Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada kojim predlaže drakonske sankcije u oblasti etažne svojine
125 pregleda 0 komentar(a)
vojna zgrada, Foto: Luka Zeković
vojna zgrada, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.07.2013. 17:16h

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada predviđeno je da će novčanom kaznom od 500 do 2.000 eura biti kažnjeno pravno lice koji bez odobrenja organa lokalne uprave narušava spoljni izgled zgrade zastakljivanjem, zazidavanjem, postavljanjem uređaja na spolji zid – fasadu ili na drugi način narušava izgled zgrade. Za iste prekršaje odgovornog lica u pravnom licu i fizičkog lica predviđene su kazne od 30 do 2.000 eura.

Zakonom, koji je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada, predviđena su i novčane kazna ako stanari ne plaćaju troškove redovnog održavanja, nužnih i hitnih radova stambene zgrade koje snose etažni vlasnici srazmjerno površini svojih stanova.

Predviđene su i kazne ako zakupodavac ne dostavlja upravniku zgrade pisano obavještenje o ugovoru o zakupu stambenog prostora i ako upravnik ne dostavlja pisano obavještenje nadležnom organu lokalne uprave o podacima o izdavanju u zakup stambenog prostora. Sankcije slijede i ako zakupodavac ne dostavlja organu nadležnom za poreske poslove kopiju ugovora o zakupu stambenog prostora i narušava arhitektonski izgled zgrade i svojim radovima nanosi štetu stabilnosti i sigurnosti zgrade.

Predviđene su i kazne ako zakupodavac ne dostavlja upravniku zgrade pisano obavještenje o ugovoru o zakupu stambenog prostora i ako upravnik ne obavijesti o tome opštinu

Po zakonu etažni vlasnici su dužni da otvore zajednički račun stambene zgrade na koji će uplaćivati novac za njeno održavanje, a upravnik zgrade dužan je da otvori račun, podnese zahtjev nadležnom organu lokalne uprave za dobijanje matičnog broja i šifre djelatnosti zgrade.

"Novina predviđena Predlogom zakonom je podijeljena nadležnost u dijelu inspekcijskog nadzora na organ uprave za inspekcijske poslove, odnosno inspektore za stanovanje i komunalnu inspekciju. Predlagač se povodom ovog pitanja opredijelio da „podijeli“ inspekcijski nadzor, odnosno da dio nadležnosti inspektora za stanovanje dodijeli nadležnoj službi jedinice lokalne samouprave - komunalnoj inspekciji. U sastavu radne grupe za izradu Predloga zakona učestvovali su predstavnici Zajednice opština Crne Gore i predstavnici Glavnog grada”, piše u obrazloženju Zakona.

Dodaje se i da je nesporno da su kapaciteti inspektora za stanovanje ograničeni, imajući u vidu da su za ove poslove sistematizovana ukupno tri izvršioca. Zato je stav predlagača da je neophodno uključivanje komunalne inspekcije u inspekcijski nadzor nad primjenom zakona i sprovođenjem pojedinih odredbi.

Bonus video: