Petrovac ne radi: Ugostitelji zatvorili lokale zbog rada inspektora

"Kap koja je prelila čašu" bila je kazna od 2.500 eura, koju je inspektor napisao vlasniku jednog od lokala, koji je kafom častio svog prijatelja i nije dao fiskalni račun
168 pregleda 78 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2013. 12:33h

“Zatvoreno do 11 časova zbog protesta“, natpis je koji je juče ujutru dočekao brojne turiste i posjetioce Petrovca, koji nijesu mogli popiti prvu jutarnju kafu ni u jednom od 50 ugostiteljskih lokala, kafea i restorana u tom popularnom primorskom mjestu.

Revoltirani zbog, kako su naveli, “bahatog, neprofesionalnog i osionog odnosa inspekcija”, vlasnici svih popularnih kafea na glavnoj gradskoj rivi, podržani svojim kolegama iz drugog dijela grada, zatvorili su svoje lokale i pozvali državu da preispita rad svojih inspekcijskih službi, za koje tvrde da, umjesto kontrola, “reketiraju ugostitelje“.

Protest u tom mirnom ljetovalištu, koji je jedan od najmasovnijih ikada organizovan u Petrovcu, pokazao je jedinstvo ugostitelja da istraju u svojim namjerama.

Kap koja je prelila čašu bila je, kako su naveli, kazna od 2.500 eura, koju je inspektor napisao vlasniku jednog od lokala, koji je kafom častio svog prijatelja i nije “ispisao” fiskalni račun, iako je u tom lokalu do tada bilo ”kucano“ gotovo deset hiljada eura prometa.

Ni familiju ne mogu častiti

Slično se dogodilo i ugostitelju, koji porodični ručak u svom restoranu za suprugu i djecu, nije “otkucao” na kasi, zbog čega je uslijedila kazna od više hiljada eura, nakon čega je vlasnik zatvorio lokal.

Revolt i bijes ugostitelja, koji su se juče oglasili zajedničkim saopštenjem, bio je vidljiv na svakom koraku - mnogi od njih su sa prijateljima stajali ispred svojih lokala i odvraćali goste.

“Sa suprugom i bebom već punih sat tražim lokal gdje ćemo doručkovati i popiti kafu”, riječi su turistkinje iz Kragujevca, koja je, kako je istakla, zadovoljna uslugom i komforom koji ima u Petrovcu u kome ljetuju prvi put.

Zatvoreni kafić juče u Petrovcu (Foto: Vuk Lajović)

Iako je vraćen sa ulaznih vrata, jedan od turista iz Priboja kaže da, ipak, razumije ugostitelje, jer je i sam često bio svjedok inspekcijskih kontrola u lokalima.

”Ne biraju sredstva, ali treba da se sačuva neka privatnost u svrhu ugostiteljstva. Oni maltene rastjeruju goste“, ispričao je on.

Da više ne mogu da tolerišu inspekcijske kontrole, koje u pojedinim lokalima obavljaju i po tri puta dnevno, potvrđuju ugostitelji u protestnom pismu.

“Mi, ugostitelji i privrednici Petrovca i Buljarice, dižemo svoj glas protiv represija i nedoličnog ponašanja inspekcija prema nama. Plaćali smo i plaćamo porez redovno prema državi i ne zaslužujemo represiju koja se prema nama sprovodi. Zapošljavamo više od 500 radnika, plaćamo poreze i doprinose, a ovakvim ponašanjem nas tjeraju u likvidaciju, umjesto da stimulišu razvoj male privrede. Udarili su na naše dostojanstvo, narušavaju privatnost i dostojanstvo gosta, a živimo od turizma”, navodi se u pismu koje je, u ime ugostitelja, pročitao Tomo Medin.

Nijesu protiv kazni

Svi koji rade, dodao je on, prave i greške i prekršaje.

“Za to smo da kaznena mjera bude primjerena težini napravljenog prekršaja, a ne da bude teret koji nam onemogućava dalju egzistenciju. Razmišljamo o našem daljem postupanju, pa neka se nadležni zapitaju gdje će gosti u špicu sezone trošiti pare i koliko će manje poreza država ubrati. Da ne pričamo o negativnoj reklami. Nijesmo ništa ukrali, ni eura poreza ne dugujemo državi, imamo svoje dostojanstvo i ugled, uistinu ne onakav kakav imaju oni koji duguju milione”, poručio je Medin.

Poseban je problem, naveli su ugostitelji, i registracija radnika nerezidenata, koja traje i duže od mjesec.

“Iako smo radnika prijavili i plaćamo porez, a procedura izdavanja dozvole je u toku, inspekcije nas, uprkos svemu tome, kažnjavaju. Znači, to je jedan potpuni apsurd”, rekao je jedan od ugostitelja.

Prvo prestanite da glasate za Mila

Reakciju ugostitelja, ipak, ne podržavaju svi mještani. Jedan od njih, Savo Medigović, smatra da je takav protest pogrešan zbog turista koji zaslužuju pažnju.

“Stvari treba rješavati na drugačiji način. Pogrešno je što se ovako protestuje. Treba da prestanu da glasaju za Mila i ovaj režim. To bi bio prvi stepenik, a drugi da se razmisli i staloženo reaguje”, poručio je Medigović.

Galerija

Bonus video: