MVPEI savjetuje crnogorske turiste u Egiptu da se drže dalje od protesta

Građani Crne Gore kojima je potrebna pomoć, mogu se obratiti Ambasadi Srbije u Kairu na brojeve telefona: +202/2735-40-61, +202/2736-54-94, +202/2736-70-94
53 pregleda 8 komentar(a)
Egipat, Foto: Reuters
Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2013. 12:33h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija upozorilo je na situaciju u Egiptu i preporičilo crnogorskim građanima, koji planiraju putovanje ili se već nalaze u toj zemlji, da se uzdrže od rizičnih aktivnosti, poput učešća na javnim skupovima i protesta.

Ministarstvo je upozorilo na kontinuirano usložnjavanje situacije u Egiptu i ukazalo na potencijalni rizik po sigurnost crnogorskih građana tokom boravka u toj državi, uprkos činjenici da za sada nema nemira u turističkim središtima Hurgadi i Šarm el Šeiku, niti ima prijavljenih incidenata u kojima su bili uključeni državljani Crne Gore.

“Ministarstvo preporučuje crnogorskim građanima, koji se u ovom trenutnku nalaze u Egiptu ili planiraju putovanje u ovu zemlju, da se uzdrže od bilo kakvih rizičnih aktivnosti, kao što su učešće na javnim skupovima i protestima na bilo kojoj strani”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako su naveli, u stalnom kontaktu sa osobljem Ambasade Srbije u Kairu, koja zastupa interese Crne Gore u konzularnim stvarima u Egiptu, i koje je spremno da pomogne crnogorskim državljanima ukoliko za to bude potrebe.

“Kako prenose iz Ambasade Srbije, niko od crnogorskih državljana nije se obratio zahtjevom za pružanje bilo koje vrste konzularne pomoći”, kazali su iz tog Vladinog resora.

U Ministarstvu, kako su saopštili, imajući u vidu da diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) nijesu ovlašćena za prikupljanje podataka o crnogorskim državljanima koji borave u inostranstvu, kao i da državljani Crne Gore nijesu obavezni da se prijave ili registruju kod nadležnih DKP-a, trenutno ne mogu govoriti o tačnom broju.

“Prema informacijama kojim raspolažemo, u Egiptu se nalaze četiri crnogorska državljanina, koji su smješteni u turističkim središtima Hurgadi i Šarm el Šeiku, gdje neometano ljetuju”, dodaje se u saopštenju.

Građani Crne Gore koji borave u Egiptu, kao i oni koji se odluče da putuju, a kojima je potrebna pomoć, mogu se obratiti Ambasadi Srbije u Kairu na brojeve telefona: +202/2735-40-61, +202/2736-54-94, +202/2736-70-94.

Kontakt telefon u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija je 020 225 594.

Bonus video: