Tivat: Turistkinje tvrde da ih je Podgoričanin umalo kamenovao

Mitrović ističe da je Petroviću saopštila da je obala mora javno dobro i da ne može biti privatna svojina
145 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 19:22h

Podgoričanin Željko Petrović juče je, kako je “Vijestima” ispričala Vesna Mitrović iz Beograda, verbalno, a potom i fizički nasrnuo na nju i njenu prijateljicu, koje su se sunčale na betonskoj ponti, koju je Petrović podigao u moru ispod svog objekta sagrađenog na nekada prirodnoj kamenitoj obali Krašića.

„Moja prijateljica Jovanka Dobričanin se sunčala na ponti koju je Petrović prošle jeseni bespravno sagradio ispod svoje vile, kada se on pojavio i počeo da galami da je ponta njegova privatna svojina i zahtijevao da se Jovanka i ja, koja sam stajala malo dalje, odmah uklonimo sa, navodno, njegove imovine. Moju prijateljicu je zalivao vodom iz crijeva, a kada sam ja eksplicitno odbila da se sklonim sa obale koja je po zakonu, javno dobro dostupno svima, obasuo me je bujicom najprljavijih riječi i uvreda“, ispričala je Vesna Mitrović, čija porodica u Krašićima još od 1987. godine posjeduje vikendicu.

Ona ističe da je Petroviću saopštila da je obala mora javno dobro i da ne može biti privatna svojina.

„Na to mi je on odgovorio da se gubim sa njegove privatne ponte i da njemu niko ništa ne može. Opet nijesam htjela da odem, pa me je Petrović uhvatio za mišice, zgrabio i vjerovatno bi pokušao da me baci u more da ga u tome nije spriječio jedan mlađi muškarac, vjerovatno njegov sin. Ipak, uspio je da me udari nogom“, kazala je Mitrović, dodajući da je Podgoričanin njenu prijateljicu pokušao da gađa kamenicama.

Ona je incident prijavila tivatskoj policiji koja je odmah izašla na lice mjesta i sa Petrovićem obavila informativni razgovor, upozorila ga na ponašanje i potrebu poštovanja zakona.

Gradilište u februaru 2012.

„Budući da oštećena nije željela da podnosi krivičnu prijavu za fizički napad, to je sve što smo po zakonu u ovom momentu mogli da učinimo. Obavijestili smo nadležne inspekcijske službe koje treba da riješe problem uzurpacije javnog dobra i očekujemo njihovu reakciju“,nezvanično je rečeno „Vijestima“ u tivatskoj policiji.

Mitrović je potvrdila da protiv Petrovića nije podnosila krivičnu prijavu „jer ne želi da sebi upropasti ljetovanje vukući se po sudovima“, ali je naglasila da „svakako neće odustati od prava koje joj, kao i svakom građaninu pripadaju – da slobodno pristupi morskoj obali“.

Petrović je „turističku vilu“ površine 200 kvadrata na obali mora u Krašićima, sagradio na osnovu građevinske dozvole koju mu je izdao Sekretarijat za zaštitu životne sredine i uređenje prostora Opštine Tivat.

Prilikom gradnje vile u more ispod gradilišta bačena je veća količina zemlje i kamena, koju je Podgoričanin poslije „pretvorio“ u pontu, ozidavši betonski zid i ploču na tako napravljenom nasipu.

Kontrolna služba „Morskog dobra“ je 22. marta ove godine evidentirala “betoniranje i popločavanje dijela morske obale, na dijelu katastarske parcele 173/4 KO Krašići, koje izvodi Željko Petrović”.

„On gradi objekat tipa turistička vila, a pored tih radova, izvedeno je betoniranje i popločavanje dijela morske obale”, saopštilo je tada “Morsko dobro” uz napomenu da Petrović ima dozvolu Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat da na parceli broj 186 i 173/4 KO Krašići “gradi objekat, tipa turistička vila”.

Sa kontrole "Morskog dobra" u martu

O tome su, kako su naveli krajem marta, 8. novembra 2011. obavijestili Inspekciju zaštite prostora i Ministarstvo održivog razvoja i turizma - Odsjek inspekcije za građevinarstvo.

Iz “Morskog dobra” su naveli da su betoniranje i popločavanje dijela nekada prirodne kamenite plaže ispod Petrovićeve vile, ponovo prijavili Upravi za inspekcijske poslove.

Morsko dobro: Pratićemo kako će inspekcija ovo spriječiti

“Vijesti” nijesu uspjele da kontaktiraju Petrovića na jedini broj telefona koji je bio dostupan redakciji.

Uprava za inspekcijske poslove, juče je, nakon što je Mitrovićeva policiji prijavila incident sa Petrovićem, na lice mjesta poslala inspektora zaštite prostora, a iz “Morskog dobra” najavili su da će i oni propratiti kako će nadležne inspekcije spriječiti bespravnu privatizaciju i uzurpaciju morske obale.

Galerija

Bonus video: