Sin Zarije Franovića samo ponekad svraćao do kabineta za 1.200€

Franović posljednjih mjeseci rijetko navraćao u svoju kancelariju, često kasnio na posao i odlazio prije vremena
219 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 16:42h

Miloš Franović, pomoćnik finansijskog direktora Željezničke infrastrukture zbog toga što sedmicama nije dolazio na posao i njegova šefica Zorica Bešović zbog toga što ga je pokrivala, kažnjeni su sa pet odsto na junsku platu. To je epilog disciplinskog postupka koji je protiv njih okončan prije nekoliko dana.

Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Franovića i njegove šefice pokrenuo je direktor Sektora kontrole i bezbjednosti Vesko Kažić. On je dostavio elektronsku evidenciju dolaska na posao i hrpu dokumentacije koja govori da je Franović u januaru i u drugoj polovini prošle godine tek ponekad navraćao na posao, a čitavo vrijeme uredno primao punu platu, prosječno preko 1.000 eura, a desetak puta i pride po 200 eura za članstvo u timu koji je navodno pratio radove na nikšićkoj pruzi. Ipak, sve je završeno kaznom od pet odsto na posljednju platu.

Kaznu je odredila direktorica pravnog sektora Branka Milutinović, koju je na tu poziciju doveo i neregularno držao Milošev otac Zarija Franović, koji je od sredine 2008. do kraja prošle godine bio predsjednik Odbora direktora ŽICG. Prema informaciji “Vijesti” iz uprave ŽICG, Milutinović je odavno invalid druge kategorije sa četvoročasovnim radnim vremenom i tako je godinama radila dok je Franović nije postavio na direktorsku poziciju.

Kažić nije htio da komentariše nesvakidašnji disciplinski postupak koji je on pokrenuo. Samo je za “Vijesti” kratko rekao da “stoji iz svega što piše u zahjtevu jer je sve tačno”.

U zahjtevu u koji su “Vijesti” imale uvid piše da je Franović posljednjih mjeseci rijetko navraćao u svoju kancelariju, da je često kasnio na posao i odlazio prije vremena.

U zapisniku, sačinjenom na osnovu elektronske evidencije EVIRAD, piše da je Franović neopravdano bio odsutan sa posla 12, 16, 17,18. i 19. januara. U decembru nije dolazio na posao izuzev 22. i 28, a u novembru osim 6. i 21. U oktobru je na poslu bio samo 1. i 30, a septembru je bio tu samo 10, 11, 12. i 14. Vrlo je interesantna evidencija za jul, jer tada Franović nije bio na poslu 2, 3, 6, 17, 18. i 20, a za taj mjesec je primio platu 1.238 eura i dva puta po 200 eura za članstvo u timu za nikšićku prugu.

I pored toga što je elektronska evidencija dolaska na posao obavezna, karticom ili otiskom prsta, i što ona kaže da je Franović na posao dolazio ponekad, njegova šefica Bešović mu je u svesku dnevnica uredno mjesecima upisivala osmice.

U zapisniku sa glavne rasprave održane 21. juna piše da je Bešovićka branila svog najbližeg saradnika pričom da pozicija pomoćnika direktora za finansije “po opisu poslova zahvata veliki kontakt ministarstvima, bankama i angažovanje u stručnim komisijama...”. Franović je, navodno zbog toga morao da izlazi sa posla.

Kada je riječ o elektronskoj evidenciji koja pokazuje da je Franović više bio odsutan nego na poslu, Bešović kaže da “više vjeruje svojim očima nego nečijem potpisu”, aludirajući na Kažića i elektronsku evidenciju sektora kojim on rukovodi od marta.

Miloš Franović nije odgovorio na pozive i SMS “Vijesti”. Na raspravi je, kako piše u zapisniku, izjavio da je posljednjih pola godine na bolovanju. I on je ponovio priču šefice da je po opisu dosta posla završavao van kancelarije.

Kada je riječ o elektronskoj evidenciji, Franović tvrdi da je prije godinu i po izgubio identifikacionu karticu. Na pitanje Kažića je li pismeno obavijestio šefa (Bešovićku) da je izgubio karticu i je li tražio da mu se izda nova, Franović je odgovorio filozofski da to nije učinio i da se u realnom svijetu ne može dokazati da je neko nešto izgubio.

Iz Željezničke infrastrukture nije stigao odgovor na pitanja “Vijesti” u vezi sa disciplinskim postupkom protiv Franovića i Bešovićkke pošto je nalog DPS-a da se ne talasa.

Svima dao ponešto da bi ćutali

Zarija Franović je, dok je bio na čelu ŽICG, da bi Bešović prihvatila njegovog sina Miloša bez ikakvog iskustva i pisala da je na poslu i kad Miloš nije u Podgorici, zauzvrat njenu kćerku Tamaru Todorović, biologa, zaspolio i postavio na mjesto direktora novog sektora za zaštitu životne sredine. Pravni sektor mu je bio siguran zbog načina na koji je postavio direktoricu Milutinović.

Ona je na glavnoj raspravi gdje je trebalao da odmjeri disciplinsku odgovornost njegovog sina izjavila da bi trebalo vratiti Zariju jer su mnogi digli nos. Kada je riječ o timu za nikšićku prugu, njeni članovi su Slobodan Kumburović, Vesna Praščević i Miloš Franović.

Da se izvršni direktor Branisalv Filipović ne bi miješao u svoj posao i da bi ćutao on je vrlo često bio na “čelu” tog tima. To je bio odličan način da im se ponekad i dva puta mjesečno nizašta svojim prvotimcima podijeli po 200 eura. Prošle godine je to učinjeno najmanje devet puta. Od toga po dva puta u maju i julu.

Direktorica Bešović smijenjena, a Franoviću mlađem ukinuto mjesto

Odbor direktora Željezničke infrastrukture, na čijem je čelu Rešad Nuhodžić, početkom sedmice je smijenio dosadašnju direktoricu Sektora za finansije Zoricu Bešović.

Bez funkcije je ostao i njen pomoćnik Miloš Franović, jer je nedavno usvojenom sistematizacijom njegovo mjesto ukinuto.

Osim Bešovićke, smijenjene su i Branka Milutinović, direktorica Sektora za pravne poslove i Tatjana Bulatović, direktorica Sektora za tekuće građevinsko održavanje.

Galerija

Bonus video: