Miločer: Spa centar usred stoljetnog parka

HTP „Miločer” predao zahtjev resornom ministarstvu za upotrebnu dozvolu
215 pregleda 9 komentar(a)
Kraljeva i Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Kraljeva i Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.07.2013. 17:45h

Hotelsko-turističko preduzeće “Miločer” predalo je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za izdavanje upotrebne dozvole za spa centar koji su u Miločerskom parku izgradili zakupac Svetog Stefana, kompanija “Adriatic properties” i investitor, grčka “Restis grupa”.

Osim grad-hotela Sveti Stefan i vile “Miločer”, koji su u vlasništvu HG “Budvanska rivijera”, Grci su zakupili i hotel “Kraljičina plaža”, čiji je titular HTP “Miločer”.

Upravo dio parka koji se nalazi u zaleđu Kraljičine plaže u vlasništvu je HTP “Miločer”, zbog čega se na ime te kompanije vodi građevinska dozvola, ali i odvija sva papirologija u vezi sa spa centrom.

Gradnja spa centra, koju je izvodila nikšićka kompanija “Neksan”, Miodraga Dake Davidovića, započeta je u maju prošle godine, nakon što je u aprilu resorno ministarstvo, mimo planske dokumentacije, već na osnovu zaključka Vlade, izdalo građevinsku dozvolu.

Postojećim planskim dokumentima, na toj lokaciji nije predviđena gradnja spa centra, ali je Vlada, izlazeći u susret investitoru, iako nije usvojila urbanistički plan “Čedi – Kraljičina plaža”, kojim se aminuje betonizacija miločerskog parka, dala zeleno svjetlo Grcima da zidaju.

Upravo i zbog te lokacije, na kojoj je nikao veliki kameni spa centar u samom srcu stoljetnog parka, Opština Budva je pristupila i izmjenama i dopunama prostornog plana, kako bi ucrtala građevinu.

U zahtjevu za izdavanje upotrebne dozvole, HTP “Miločer” je dostavio i potvrdu da su plaćene komunalije za spa centar, te je za vršioca tehničkog pregleda objekta predložio podgoričku kompaniju “BMP inženjering”.

“Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u zemlji, na Kraljičinoj plaži u Miločeru, na svega desetak metara od mora, u maju 2012. godine naša firma počela je izgradnju spa centra ’Kraljičina plaža’ za grčkog investitora, ’Adriatic properties’. Renome investitora, lokacija i vrijednost projekta, kao i njegova važnost za turističku ponudu Svetog Stefana, čine nas ponosnim što smo u prilici da budemo glavni izvođači. Projekat se sastoji od sedam nezavisnih manjih objekata, u kojima se nalaze svi potrebni sadržaji za jedan spa centar. Svaki od njih svojom spoljašnošću treba da se uklopi u ambijent ovog područja i da izgledom u potpunosti odgovara objektima koji su se tu gradili početkom prošlog vijeka. To podrazumijeva fasade od ručno klesanog kamena, drvene prozore i vrata, crvene krovove i niz drugih armaturnih detalja”, piše na sajtu firme “Neksan”.

Bunt zbog bagera

Zakupac Svetog Stefana, kompanija “Adriatic properties”, prije mjesec je doveo do bunta mještana Pržna, kada je započeo kopanje parka između Kraljičine plaže i hotela “Maestral”.

Iako je kopanje parka u samom srcu Pržna i upotreba teške građevinske operative pravdana time da se “uzima zemlja za potrebe ozelenjavanja spa centra”, mještani su kolima blokirali gradilište zbog sumnje da se na tom mjestu, takođe mimo plana, namjerava izgradnja stanova za tržište.

Bonus video: