Dinošani ne prihvataju uređenje groblja: Odnesite plan gradonačelniku

Mještani su istakli da nikada neće zaboraviti to što su prije nekoliko mjeseci na njih poslali specijalce
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 18:16h

Mještani Dinoše istakli su juče da ne žele planirano proširenje i uređenje groblja, izgradnju memorijalnog trga sa kapelom, vrtića i zgrade mjesne zajednice i dogradnju postojeće škole.

Na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu Urbanističkog projekta “Dinoša”, tridesetak mještana ocijenili su da je predlog plana neprihvatljiv i da je, vjerovatno, gradonačelnik Miomir Mugoša to obećao nekome, “pa sada, pred odlazak są funkcije, mora da ispuni obećanje”.

U prilično burnoj atmosferi, Dinošani su, prije nego što su napustili salu, poručili nadležnima da nikada neće zaboraviti što su prije nekoliko mjeseci na njih poslali specijalce, da bi sada “došli da ih maze”.

Nacrtom UP “Dinoša” obuhvaćeno je 18,27 hektara u Dinoškom polju, na desnoj obali Cijevne. Predviđena je izgradnja vrtića od 492 kvadrata za 48 djece, dogradnja postojeće škole za još 437 metara kvadratnih kvadrata, dogradnja fiskulutrne sale, izgradnja otvorenih terena i mjesne zajednice od 93 kvadrata.

Jedan od najbučnijih, predsjednik Skupštine GO Tuzi Fadilj Kajošaj, ocijenio je da su objašnjenja predstavnika Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora na mjestu, ali da mještane ne zanimaju.

“Vi ste radili svoj posao po naređenju gradonačelnika. Stoga, ovo nije prihvatljivo... Možete sve materijale pokupiti i odnijeti gradonačelniku, sve je više nego jasno. Ovo nikada neće biti prihvaćeno. Mugoša mještane Dinoše ne vidi kao građane drugog reda, nego kao da ne kažem što”, kazao je Kajošaj.

Redžep Kajošević istakao je da je “druga stvar” ako je Mugoša nekome dao riječ za to i sada žuri, jer sjutra treba da „ode”, pa mora da ispuni obećanje.

Na uporno insistiranje predstavnice Sekretarijata Zorice Rakčević da joj dozvole da dođe do riječi i objasni plan, mještani su uglas kazali da im je sve jasno i da znaju šta hoće.

“Mi to ne prihvatamo. Bilo to od Mila Đukanovića, predsjednika (Filipa) Vujanovića ili Mugoše - ne prihvatamo. Ako postoji jedan jedini građanin Dinoše koji će vam reći da prihvata ovo, svi ćemo prihvatiti”, kazao je Kajošević.

Alija Ljuljanović istakao je da nemaju što da im uzmu i da mogu opet doći są 400 specijalaca, na čelu są predsjednikom MZ Fadiljom Ljuljanovićem.

“Došli ste sada da nas mazite opet. Kada su došli one noći da nas biju, svi DPS-ovci su pobjegli”, kazao je Ljuljanović.

Alija Ljuljanović istakao je da nemaju što da im uzmu i da mogu opet doći są 400 specijalaca

Riječ je incidentu kada su specijalci silom prokrčili put do kapele na mjesnom groblju, kako bi porodica pokojnika - katolika, iz drugog sela u Malesiji, tu održala saučešće, čemu se oštro protivila grupa Dinošana islamske vjeroispovjesti...

Fadilj Ljuljanović je odgovorio da je predsjednik MZ svih građana, objasnivši da su mještani odlučili, ali da, ipak, treba predstavnicima Sekretarijata i obrađivačima plana dozvoliti da ga obrazlože.

Redžep Kajošević gostima je poručio da su uvijek dobrodošli u njegovu kuću, “ali ne na ovaj način i ne da ih ponižavaju i prave građanima trećeg ili petog reda”.

“Bili ste nas na našem imanju. Tukli su nas oni koji su vas poslali ovdje”, kazao je Kajošević.

Kajošaj: Mugoša tražio saglasnost mimo propisa

Predsjednik Skupštine GO Tuzi Fadilj Kajošaj tvrdi da mu je Mugoša 10. juna poslao dopis da, po hitnom postupku i bez javne rasprave, stavi na dnevni red sjednice davanje saglasnosti na UP “Dinoša”. “Shvatate li? Da li znate o čemu se radi? On je to htio da uradi mimo svih propisa. Odluka o javnoj raspravi donijeta je tek kada sam ja poslao dopis da to neću uvrstiti na dnevni red”, kazao je Kajošaj.

Obraćajući se Zorici Rakčević, Kajošaj je istakao da “zna što radi Mugoša, i da to i ona zna, ili se pravi da ne zna”.

“Ja nijesam Mugoša, ja sam Rakčević”, odgovorila je predstavnica Sekretarijata, kasnije se zahvalivši mještanima na “prijemu”.

Galerija

Bonus video: