Katanac na Mašinski fakultet u Pljevljima

Pljevlja su jedina Opština u Crnoj Gori koja je sama snosila troškove finansiranja studenata koji visokoškolsko obrazovanje stiču u svom gradu
96 pregleda 15 komentar(a)
Mašinski fakultet Pljevlja otvaranje, Foto: Goran Malidžan
Mašinski fakultet Pljevlja otvaranje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.07.2013. 06:55h

Nakon pet godina rada, istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta u Pljevljima od naredne školske godine biće zatvoreno, a studenti druge i treće godine, koji su stekli uslov, školovanje će najvjerovatnije nastaviti u Podgorici.

Sekretarica Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, Slavica Krstajić, kazala je da je na sastanku, održanom prethodne sedmice, između predstavnika Mašinskog fakulteta i predsjednika Opštine Pljevlja Miloja Pupovića zaključeno da ne postoji ekonomska opravdanost za novim upisom studenata.

Studenti su prije nekoliko dana uputili otvoreno pismo predsjedniku Opštine Pupoviću, kojim od njega traže “da još jednom uzme u razmatranje odluku o gašenju studijskog programa mašinstva u Pljevljima”

Ona je pojasnila da je Opština bila spremna da učestvuje u finansiranju školovanja studenata koji su započeli studije u Pljevljima, bez upisa nove generacije, ali da je Ministarstvo odlučilo da prekine sa finansiranjem studenata.

Pljevlja su jedina Opština u Crnoj Gori koja je sama snosila troškove finansiranja studenata koji visokoškolsko obrazovanje stiču u svom gradu. Potpisujući ugovor sa Mašinskim fakultetom, Opština je na sebe preuzela velike finansijske obaveze.

Prema ugovoru koji je 7.5. 2008. potpisao tadašnji predsjednik Opštine Filip Vuković i dekan Mašinskog fakulteta profesor Goran Ćulafić, lokalna samouprava obavezala se da obezbijedi prostorije za izvođenje nastave i opremanje kabineta od najjednostavnijih nastavnih učila do projektora i računara.

Posebno je interesantno da je Opština na sebe preuzela i obavezu finansiranja troškova puta profesorima, kao i njihovog smještaja, a uz to im isplaćuje i dnevnice.

Studenti su prije nekoliko dana uputili otvoreno pismo predsjedniku Opštine Pupoviću, kojim od njega traže “da još jednom uzme u razmatranje odluku o gašenju studijskog programa mašinstva u Pljevljima”.

Nakon što se zatvori istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta nepoznanica je šta će biti sa Akademskim centrom u koji je Opština uložila veliki novac, iako nije u njenom, već u vlasništvu Vojske Crne Gore.

Izgradnja Akademskog centra u Pljevljima koštala je 1.401.614 eura. Taj novac je utrošen za adaptaciju zgrade za Akademski centar, studentski klub, izgradnju potpornog zida, parkinga i nabavku dijela opreme.

Falilo samo 50 samofinansirajućih

Opština Pljevlja je dužna Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore skoro 400.000 eura, za troškove nastave, honorare i putne troškove profesora koji su držali nastavu u Akademskom centru u tom gradu, za posljednje tri godine.

Dekan Ćulafić nedavno je izjavio da su se svi nadali da će u tom gradu zaživjeti drvoprerada. On navodi da opština ne bi imala probleme sa finansiranjem Akademskog centra da se godišnje upisivalo oko 40 ili 50 samofinansirajućih studenata.

Na isturenom odjeljenju Mašinskog fakulteta u Pljevljima ukupno studira šezdesetak studenata, a za njih dvadesetak školovanje je plaćala država.

Bonus video: