TI poslao pismo Konjeviću: Gušite slobodu izražavanja

Transparency International je globalna koalicija sa više od 100 nevladinih organizacija
12 komentar(a)
MANS, Foto: Savo Prelević
MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2013. 07:41h

Zamjenik generalnog direktora Transparency International-a Mikloš Maršal ocijenio je da hapšenje aktivista MANS-a šalje uznemirujuću poruku i da se taj čin može posmatrati kao oblik gušenja javnog iznošenja mišljenja.

On je to naveo u pismu ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću.

“Vlasti bi organizacijama civilnog društva trebalo da ostave prostor da pokreću pitanja od javnog interesa bez zastrašivanja. Performans je bio miran i nadamo se da će tužbe protiv MANS-a biti odbačene prije zakaznog suđenja 8. jula”, naveo je u pismu Maršal.

Transparency International je globalna koalicija sa više od 100 nevladinih organizacija koje se bore protiv korupcije, a predstavnici MANS-a su partneri te organizacije u Crnoj Gori.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović, programski direktor Vuk Maraš i još četiri aktivista te nevladine organizacije, privedeni su u petak 21. juna, nakon performansa ispred Skupštine Crne Gore, zbog povećanja PDV-a.

Aktivisti su u pritvoru zadržani punih šest sati. Nekoliko dana nakon hapšenja, Komunalna policija napisala je više od pet naloga kojima tereti aktiviste te nevladine organizacije za kršenje Zakona o putevima. Komunalna policija traži od MANS-a da zbog kršenja zakona uplate kaznu od ukupno 1.950 eura.

Prethodno su svi aktivisti kažnjeni sa po 50 eura.

“U ime Transparency International-a, izražavam podršku predstavnicima MANS-a, našem partneru u Crnoj Gori”, naveo je u pismu Maršal.

On je dodao da MANS koristi ulični perfomans kao javni protest, kako bi naglasio uticaj korupcije.

“Prošle sedmice šest članova ove grupe uhapšeni su zbog izvođenja performansa ispred parlamenta. Zadržani su skoro šest sati i pušteni bez pokretanja krivičnog postupka, ali su nakon toga optuženi za kršenje javnog reda i oštećenje javne imovine, što je, po našem mišljenju, nesrazmjerno njihovim akcijama”, istakao je Maršal.

Istakao je da u toj globalnoj organizaciji očekuju da se zemlja, koja je kandidat za Evropsku uniju, bori za poštovanje ljudskih prava, posebno za slobodu izražavanja.

“Vlada treba da obezbijedi sigurne uslove za aktivizam nevladinih organizacija, posebno kad je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, zaključio je Maršal.

Bonus video: