Sa troje djece četiri mjeseca u mraku

Porodici Bojić zbog duga isključena struja 18. februara, napon nijesu dobili ni kada su platili dva računa u okviru akcije "Podijelimo teret"
113 pregleda 16 komentar(a)
dug struja Bojić, Foto: Zoran Đurić
dug struja Bojić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.06.2013. 19:18h

Sa dvoje maloljetne djece i petomjesečnom bebom, Miroslav Bojić živi već duže od četiri mjeseca bez struje u Jerevanskoj ulici, na Zabjelu.

Bojić je korisnik materijalnog obezbjeđenja, u stanu živi još sa roditeljima i bratovom porodicom. Zbog duga od nešto više od 2.500 eura isključeni su sa mreže 18. februara.

On je “Vijestima” kazao da nema novca da plati dug i da s velikom mukom preživljava bez struje, suočavajući se svakodnevno s problemom kako da spremi hranu za djecu i sačuva je da se ne pokvari.

Miroslav se ponadao da će uspjeti da riješi problem kada je čuo za akciju Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) “Podijelimo teret”, ali je umjesto struje - dobio samo novi trošak.

Pojasnio je da su mu u Elektrodistribuciji prije nekoliko dana kazali da mora da izmiri račun za mart i maj - riječ je samo o pretplati jer Bojići nijesu imali struje - i taksu za priključenje, a ostatak u više mjesečnih rata.

Simbol kampanje "Podijelimo teret"

“Kada sam to učinio, obećali su ponovno uključenje u roku od 48 sati. Čekao sam i čekao, ali ništa. Vidjevši da ih nema, ponovo sam na istom šalteru informisan da je podnesena krivična prijava zbog neregularne potrošnje od 715,58 eura, koju prvi put niko nije vidio”, kazao je Bojić.

Uzalud je, tvrdi, molio da ga ne tuže i da ne traže da plati, dok se dug ne dokaže i tražio odgovor zašto mu to nije pomenuto prije nego što je uplatio traženi iznos.

“Kako mogu ovo da rade? Odakle sad, pored ove muke od računa koji ne sporim da sam potrošio, i nelegalna potrošnja? Kažu mi da sad platim, pa da dokazujem na sudu, a da će mi oni to eventualno nadoknaditi... Odakle meni taj novac i postoji li ko u ovoj državi da me zaštiti”, kazao je ogorčeni Bojić.

Iz Distribucije je saopšteno da su izdali nalog da Bojići dobiju struju, nakon što su uplatili 42,70 eura, ali da je potom “nova služba ustanovila dug za neregularnu potrošnju”.

“Isti kupac ima obračunatu neovlašćenu potrošnju u iznosu od 715,55 eura i to je razlog što Elektrodistribucija nije izvršila priključenje mjernog mjesta. Kupac je u obavezi da se javi službi glavne finansijske direkcije podružnica Elektrodistribucija Podgorica, kako bi regulisao dug po neovlašćenoj potrošnji, a samim tim i bio priključen na mrežu”, saopšteno je “Vijestima”.

Podnose i prijavu zbog neovlašćene potrošnje

I dok Bojić tvrdi da mu nelegalnu potrošnju ne mogu naplatiti dok sud ne utvrdi je li je zaista i bilo, iz EPCG odgovaraju da se potrošač isključuje kada nadležni ustanove neovlašćenu potrošnju.

“Slijedi i krivična/prekršajna prijava protiv potrošača. Takođe, potrošaču se prema 'Metodologiji za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne enegije' obračunava na taj način ostvarena potrošnja”, pojasnili su iz EPCG.

Ističu da “Zakon o energetici eksplicitno zabranjuje samovoljno priključivanje objekata, uređaja ili instalacija na prenosni ili distributivni sistem i korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja ili suprotno propisima ili uslovima utvrđenim ugovorom koji reguliše snabdijevanje energijom”.

Bonus video: