Problem Specijalnog tima administracija

Povodom kritika iz ambasade SAD u vezi učinka u borbi protiv kriminala i korupcije, u kabinetu Duška Markovića tvrde da je riječ o procesu i da će problemi biti prevaziđeni
51 pregleda 1 komentar(a)
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2013. 15:58h

U Vladi Crne Gore nijesu saglasni sa ocjenom partnera iz Sjedinjenih Američkih Država da radu Specijalnog istražnog tima nije data dovoljna podrška u radu, tvrdeći da je problem u nedostatku administrativnih kapaciteta.

Povodom ocjene iz ambasade SAD da Vlada nije dala dovoljnu podršku SIT-u, čija je uloga da sprovodi “visokoprofilne istrage” u borbi protiv kriminala i korupcije, portparolka potpredsjednika Vlade Duška Markovića rekla je da su "uvjereni da ambasada SAD u Crnoj Gori dijeli stav Vlade Crne Gore da su efekti primjene sporazuma veoma pozitivni".

Podrška SAD Specijalnom istražnom timu definisana je Sporazumom koji su prije dvije godine potpisali Marković i ambasadorka SAD Su Kej Braun.

Vlada Specijalnom timu nije dala punu podršku>>>

"Uvjereni smo i da ni jedna ni druga strana Sporazuma ne očekuje da na putu snaženja institucija, naročito onih tek nedavno uspostavljenih tijela poput Specijalnog istražnog tima, nemamo izazove, koji se kroz Sporazum i druge vidove međunarodne podrške, te kroz stalne obuke kadra na nacionalnom nivou uspješno prevazilaze. Pod izazovima na ovom putu u prvom redu podrazumijevamo nedostatke na administrativnom nivou koji su više očekivani nego što iznenađuju. Ali kada govorimo o administrativnim nedostacima ne možemo govoriti o nedovoljnoj podršci Vlade Crne Gore Specijalnom istražnom timu, jer je riječ o postupnom procesu jačanja kapaciteta kako na administrativnom tako i na operativnom i profesionalnom nivou”, rekla je “Vijestima” Ana Radusinović.

Dodaje se da je Vlada zadovoljna radom SIT-a na visokoprofilnim slučajevima sa međunarodnom dimenzijom do sada, očekujući da će ovaj tim koji po prvi put u Crnoj Gori okuplja predstavnike različitih institucija, dodatno ojačati svoju operativnost u periodu koji je pred nama.

„Kroz Sporazum o saradnji u oblasti sprovođenja zakona, Vlada Crne Gore i Vlada SAD rade na jačanju kapaciteta i u Upravi policije, Policijskoj akademiji i Centru za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija i u svim oblastima postignut je značajan napredak. Da projekat nije dao rezultate i da su u potpunosti zadovoljeni dugoročni ciljevi, onda ne bi ni bilo produžetka saradnje u okviru Sporazuma“, ističu u Markovićevom kabinetu.

Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović je "Vijestima" saopštio da će organizovati raspravu pred tim odborom o pitanjima vezanim za ispunjavanje obaveza iz Sporazuma, kao i da će od Markovića i specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović zatražiti da informacije o SIT-u učine dostupnim javnosti.

Naredne godine biće još boljih rezultata

Radusinović je rekla da je pitanje dana kada će Vlada Crne Gore sa Vladom SAD potpisati Aneks sporazuma o sprovođenju zakona, kojim se njegovo trajanje produžava za još jednu godinu.

"Ovo je jedan od najvažnijih dokaza da dvije vlade funkcionišu uspješno na projektu snaženja kapaciteta za sprovođenje zakona u Crnoj Gori, te da saradnju u ovoj oblasti žele produžiti. Očekujemo da će se u narednoj godini primjene Sporazuma postići još značajniji rezultati, dalje ojačati saradnja između nadležnih institucija, ojačati primjena novih instituta uvedenih ZKP-om, pa samim tim i povjerenje javnosti u pravosuđe Crne Gore", kazala je Radusinović.

Bonus video: