Za završetak Sabornog hrama u Podgorici potrebno još 480.000 eura

Protoneimar Sabornog hrama Momčilo Stanojević je kazao da je završetak radova planiran za 30. septembar
139 pregleda 0 komentar(a)
hram, Foto: Vesko Belojević
hram, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.06.2013. 12:19h

Za završetak radova na izgradnji Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici, koji će biti osvještan sedmog oktobra, potrebno je obezbijediti još 480.000 eura.

Protoneimar Sabornog hrama Momčilo Stanojević je kazao da je završetak radova planiran za 30. septembar, pa je sa presa posvećenog osveštanju kripte Sabornog hrama, poslata poruka građanima da se prilozima uključe u izgradnju.

Mitropolit crnogorsko-rimorski Amfilohije Radović je istakao da u poslednje vrijeme nijesu imali pomoć države, pojasnivši da su grubi radovi Hrama velikim dijelom, ipak, urađeni od priloga Vlade.

Mitropolit crnogorsko-rimorski Amfilohije Radović je istakao da u poslednje vrijeme nijesu imali pomoć države

"Služi na čast Vladi da su negdje do 1997.godine, zahvaljujući ugovoru između Vlade i Direkcije za javne radove i ondašnjem i sadašnjem premijeru Milu Đukanoviću, grubi radovi Hrama urađeni ...", kazao je Amfilohije.

Stanojević je istakao da je Vlada za izgradnju hrama uložila 1. 890.000 maraka, a do današnjeg dana je od priloga ukupno uloženo 5. 200.000 eura.

Osvećenje Sabornog hrama će izvršiti više pravoslavnih partijarha, u prisustvu najviših crkvenih delegacija hrišćanskih crkava i vjerskih zajednica iz cijelog svijeta.

Amfilohije je kazao da će kripta Sabornog hrama i crkvica koja se nalazi u sklopu hrama, biti osveštane u nedjelju u osam časova.

Kripta je, kako je kazao, izgrađena samo od priloga građana i ličnog angažovanja Pavla Milića, kojemu će zbog toga što je iskopao temelje kripte, dodijeliti orden.

Amfilohije je naveo da je tokom prethodnih 20 godina preko 570 hramova ili manastira sagrađeno ili obnovljeno, što pokazuje da je narod shvatio gdje treba da izdvoji od svoje sirotinje.

Bonus video: