Veliki broj vjernika učestvovao u Petrovdanskoj litiji u Bijelom Polju

Domaćin slave koji su pripremili bogatu trpezu su Sava i Andrijana Smolović. Oni su dio slavskog kolača predali sugrađanki Stojanki Vojinović, koja će biti domaćica naredne slave
217 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2018. 10:31h

Petrovdanska litija u Bijelom Polju okupila je veliki broj vjernika koji su, predvođeni episkopima budimljansko-nikšićkim Joanikijem, mileševskim Atanasijem i buenosajreskim Kirilom u molitvenom hodu prošli ulicama grada.

Ulicama, od crkve svetih Apostola Petra i Pavla do ckrve u Nikoljcu, juče je pronesena i kopija ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, osveštane u manastiru Hiladar, koja se odnedavno nalazi u Đurđevim stupovima.

Prije litije, juče ujutro, na Petrovdan, arhijerejsku liturgiju u crkvi svetih apostola Petra i Pavla su služili vladike Joanikije i Kirilo sa brojnim sveštenstvom i momaštvom.

"Ovaj sveti hod koji mi zovemo litija a Rusi krestni hod, podsjeća na hod svetih Apostola, kada su poslije praznika Pedesetnice, pošto su se obukli u silu sa visine - silu božje pravde, istine, ljubavi i čovjekoljublja, krenuli da da propovijedaju njegovo jevanđelje i razišli se po cijelom svijetu. Iako su išli na razne strane ovoga zemaljskoga šara, cilj njihovoga izlaska i puta je bio jedan te isti - da sve narode ovoga svijeta, sve narode Božije, privedu Hristu Gospodu, da čuju blagu riječ njegovog jevanđelja, ne bi li tako našli mir dušama svojim i vječno spasenje", besjedio je vladika Joanikije.

On je kazao da u tom hodu svetih Apostola imaju i svi vjernici koji su uzeli učešće u litiji imaju udio u tom hodu, jer svaki hrišćanin, mali ili veliki, je u nekom smislu apostol Hristov, “jer je naša vjera apostolska i onaj koji vjeruje on svjedoči jevanđelje svojim životom, riječima i djelima, svjedoći svetu vjeru apostolsku”.

"I najveća propovijed jevanđelja je život hriščanski, pa i ova litija u kojoj pjevamo duhovne pjesme, čitamo molitve, uznosimo Bogu slavopoj, kadimo, i kropimo sveštenom vodicom, osvećujemo vazduh, vrijeme, prostor, domove i gradove i to osvećenje dolazi i do naših duša i srdaca”, kazao je vladika Joanikije.

On se zahvalio vladikama mileševskom Atanasiju, koji je "donio blagoslove svetog Save", i vladici Kirilu, pred kojim je "putovanje u Južnu Ameriku gdje će biti ustoličen u novoformiranoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve".

Vladika mileševski Atanasije je kazao da molitveni hod ulicama grada podsjeća hod cijele crkve Hristove kroz prostor i vrijeme.

"Mi hodismo zajedno, tako kako nas uče Apostoli, koji su zajedno ispunjavali jedno djelo, u jednoj vjeri i mudrosti da idemo zajedno. Međutim, takođe se podsjećamo da je hod crkve kao i hod svakog od nas pojedinačno u toj crkvi jedno složeno hođenje, složen podvig, raznovrstan. Nekima u tom hodu vjetar duva u leđa, pa im pomaže u hođenju, kod nekih je drukčije, baš suprotno. Neke svjetlost obasjava u tom hodu, neki dobijaju svoje vijence već sada, u ovom životu, neki i lažne. Neki i prave, a neki privremene, neki kroz ovaj hod idu već proslavljeni a neki osramoćeni, pljuvani,.. .nekima podapinju a neke podstiču. Bilo kako bilo, ili nas hvalili ili sramotili, ili milospevali, ili doživljavali poraze, uvijek u crkvi smo svjesni da je to samo jedna istanca u tom životnom, istorijskom hodu. Put je mnogo duži, a treba stići", rekao je vladika Atanasije, dodajući da sve što vjernici rade, čine za Hrista, kojem će na kraju dati odgovor.

Domaćin slave koji su pripremili bogatu trpezu su Sava i Andrijana Smolović. Oni su dio slavskog kolača predali sugrađanki Stojanki Vojinović, koja će biti domaćica naredne slave.

U nastavku programa u porti crkve nastupilo je pjevački sastav“Car Dušan Silni” koji čine pojci jereji Nikola Skopljak, Stefan Milovanović i Miloš Cicmil, frulaši Branko i njegov sin Balša Jovanović, kao i Pavle Jevrić.

Galerija

Bonus video: