Alarmantno: Srednjoškolci lako dolaze do cigareta, alkohola i droge

Kanabis je, bar jednom u životu, probalo pet odsto učenika, a inhalanti (lijepak, razređivač) se koriste najviše u odnosu na sve druge ilegalne droge
98 pregleda 20 komentar(a)
Srednjoškolci, Foto: Boris Pejović
Srednjoškolci, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2013. 17:46h

Srednjoškolci smatraju da su alkohol, droga i duvan u Crnoj Gori dostupni te da bi do njih lako mogli doći, kada bi to željeli, pokazali su rezultati Evropskog istraživanja o upotrebi duvana, alkohola i droga za 2011. godinu.

Istraživanje, koje je juče predstavljeno na zajedničkoj sjednici skupštinskih odbora za prosvjetu i zdravstvo, obuhvatilo je 3.389 šesnaestogodišnjaka.

”Neophodna je veća kontrola prodaje cigareta”, piše u istraživanju koje je sproveo Institut za javno zdravlje.

Gotovo svaki treći učenik probao je cigarete nekad u životu, a do uzrasta od 16 godina svakodnevno je počelo pušiti osam odsto njih. Kada je alkohol u pitanju, 23 odsto učenika je izjavilo da nikad nije konzumiralo alkohol, ali čak 66 odsto šesnaestogodišnjaka smatra da je dostupnost svih vrsta alkoholnih pića izrazito velika.

Situacija je slična i sa dostupnošću droga, pa 23 odsto dječaka i 15 odsto djevojčica ističe da bi im bilo lako da nabave marihuanu ako bi to željeli. “Dostupnost sedativa je izraženija među djevojčicama (27 odsto) nego među dječacima (20 odsto)”, upozorili su iz Instituta, napominjući da je zabrinjavajuć podatak da čak sedam odsto učenika izjavilo da je koristilo sedative po preporuci doktora.

Kanabis je, bar jednom u životu, probalo pet odsto učenika, a inhalanti (lijepak, razređivač) se koriste najviše u odnosu na sve druge ilegalne droge, pa ih je šest odsto učenika nekad probalo.

“Podatak koji uznemirava je da velik procenat djece, između 18 i 25 godina navodi da ne znaju da li postoji rizik od upotrebe droga, prvenstveno amfetamina i ekstazija”, ističu se u istraživanju.

Ipak, pokazalo se da se Crna Gora može percipirati kao zemlja sa niskom prevalencom upotrebe psihoaktivnih supstanci u poređenju sa većinom drugih zemalja koje su učestvovale u ESPAD istraživanju.

Kanabis je, bar jednom u životu, probalo pet odsto učenika, a inhalanti (lijepak, razređivač) se koriste najviše u odnosu na sve druge ilegalne droge, pa ih je šest odsto učenika nekad probalo

Bonus video: