Žabljak konačno dobio grb

Usvojene su i odluke o porezu na nepokretnosti i o oslobađanju obaveza po osnovu plaćanja poreza za poljoprivredno zemljište koje se u te svrhe koristi
246 pregleda 16 komentar(a)
SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 26.06.2013. 16:07h

Odbornici SO Žabljak bili su jednoglasni prilikom donošenja odluke za grb, pa je nakon više neuspjelih pokušaja i taj grad dobio svoje simbole.

Prethodno je skupštinska komisija između pet prispjelih izabrala i predložila rad Dušice Ivetić, profesorice Akademije likovnih umjetnosti sa Cetinja, a ispred predlagača odluke o karakteristikama rješenja odbornike je upoznala sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Slađana Knežević.

Grb Žabljaka

Svim ostalim tačkama dnevnog reda prolaznost su dali odbronici vladajuće DPS-SDP većine, uz proitivljenje opozicije. Na taj način zeleno svjetlo dobila je odluka o lokalnim administrativnim taksama, odluka o osnivanju DOO “Komunalno i vodovod”, kao i izmjene odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Opozicija je kod posljednje izrazila sumnjičavost da se predloženim rješenjima, odnosno povoljnostima želi nekima udovoljiti, poput popusta za potencijalne graditelje hotela sa četiri ili pet zvjezdica.

Zastava grada

Priča se proširila i na postojeće hotele koji godinama rade bez građevinske dozvole, ali sa rješenjima privremenog karaktera, izdatim od resornog ministarstva, a sve to uz obrazloženje da je lokalna uprava apsolutno uskraćena za sredstva koja bi se u normalnoj proceduri slivala u opštinsku kasu.

Glasanju se pristupilo nakon što je predlagač, gradonačelnik Isailo Šljivančanin, amandmanom izmijenio predlog, uklonivši odredbu koja se odnosi na povoljnisti za potencijalne graditelje hotela.

Usvojene su i odluke o porezu na nepokretnosti i o oslobađanju obaveza po osnovu plaćanja poreza za poljoprivredno zemljište koje se u te svrhe koristi.

Predsjednik Opštine je izvještajem o radu rad lokalne samouprave za prošlu godinu ocijenio dobrim, transparentnim i efikasnim, “kojim se trasira put ka efikasnoj lokalnoj upravi, što je uslov za razvoj demokratskog društva”.

Opozicija je prigovorila smatrajući da su omladina i sport, naročito skijaški, u zapećku. Predlagač je svoje argumente našao u odlasku omladine u druge sredine i inertnom odnosu i neinteresovanju za sport, “što se manifestuje nedostatkom projekata”, pozivajući se pri tom na okolnosti da planirana sredstva ranijih godina za te djelatnosti nijesu utrošena.

Vladajuća većina glasala je za izvještaj o prošlogodišnjem radu Komunalnog preduzeća koji karakterišu nenaplaćena potraživanja od blizu 900.000 i dug preduzeća od oko 80.000 eura.

Iz opozicije su kritikovane pojedine stavke, poput 11.000 eura za članove upravnog odbora. Izrazili su sumnju u friziranje stavke gubitaka i bojazan da će “doći u pitanje likvidnost preduzeća”, ali nijesu zaobiđeni problemi u vodosnadbijevanju i deponovanju otpada.

Odbornici su glasali i za akta lokalne TO, izvještaj i završni račun za prošlu godinu i informaciju o pripremi ljetnje turističke sezone.

Pred odbornicima je bila i informacija o koncesijama Uprave šuma Crne Gore u kojoj dominira podatak da se opštinskoj kasi po tom osnovu, do kraja marta, od strateškog partnera, kompanije „Karapidis bross”, dugovalo 283.899 eura.

Bonus video: