U Podgorici ima oko 4.000 narkomana

Domu zdravlja u Podgorici u posljednjih pet godina pomoć zatražilo 1.340 osoba
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 19:07h

Nadležni ne znaju tačan broj narkomana u Podgorici, posljednje analize rađene su još prije nekoliko godina, a procjenjuje se da ih je čak oko 4.000.

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić je kazao da je u posljednjih pet godina pomoć zatražilo 1.340 osoba, pojasnivši da praksa pokazuje da je broj zavisnika tri puta veći.

"Od čega je ispod 1.000 intravenskih zavisnika, ipak nije nužno da oni dođu svi u centar, te se ne može govoriti o tačnom broju", kazao je Kavarić na konferenciji za medije povodom završetka kampanje "Mjesec borbe protiv droge".

Izvršni direktor NVO "4 lajf" Saša Mijović saopštio je da je Ministarstvo zdravlja obećalo da će sljedeće godine uraditi registar korisnika.

Ocijenivši da je kampanja dobro osmišljena, Mijović je najavio da će pokrenuti inicijativu da se narkomani ubuduće liječe besplatno.

"Želim prvenstveno da poručim da ovo ne smije da se pretvori u borbu protiv zavisnika", istakao je Mijović.

TV Vijesti, Majda Šabotić

Direktor Centra na Kakarickoj gori Aleksandar Radinović naglasio je da je tretman odvikavanja za proteklih pet godina prošlo više od 170 osoba.

"Podaci govore da je uspješnost veoma visoka", tvrdi Radinović.

Tijana Žegura iz NVO “Juventas” saopštila je da su njihov centar za korisnike droga posjetile 564 osobe u posljednjih godinu dana.

"Korisnici centra su se savjetovali 58 puta sa socijalnim radnikom, 153 puta sa ljekarem, 128 puta sa psihologom/psihijatrom i 1.363 puta sa terenskim radnicima. 114 puta smo ih uputili na službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok su se 831 put savjetovali o infekciji hepatitisom C, odnosno 18 puta o socijalnoj pomoći”, kazala je Žegura "Vijestima".

Iz “Juventasa” su istakli da se oštro protive "Ratu protiv droga" koji se sprovodi u svijetu, ocijenivši da se se 26. jun, Međunarodni dan borbe protiv droga, često koristi za promociju upravo te akcije.

Jedan centar malo, na metadon čeka 100 ljudi

Kavarić je ocijenio da je Podgorici neophodan još jedan metadonski centar, jer taj tretman trenutno čeka više stotina ljudi.

On je rekao da će se to desiti tek nakon što počnu sa radom metadonski centri u Nikšiću, Baru i Pljevljima.

Kavarić je kazao da su na metadonskom programu imali 295 pacijenata, od čega je čak 70 odsto bilo “na igli”.

“Od tog broja, 95 odsto njih je ranije bezuspješno liječeno nekom od terapija, 12 odsto je žena, a 65 odsto danas je u nekoj vrsti bračne zajednice”, pojasnio je Kavarić.

Galerija

Bonus video: