Vlada Specijalnom timu nije dala punu podršku

"Članovi tima došli su iz različitih institucija ali nijesu bili u mogućnosti da u svojim matičnim institucijama pristupe bazama podataka, kako bi blagovremeno podržali tekuće istrage"
59 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 19:42h

Specijalni istražni i policijski tim (SIT) moraju imati potpunu autonomiju u odnosu na uobičajeni komandni lanac i ovlašćenja da istražuju bilo koje krivično djelo u Crnoj Gori bez ikakvih ometanja.

Bilo kakvo uplitanje u krivične istrage je neprihvatljivo, saopšteno je „Vijestima“ iz ambasade SAD, uz ocjenu da Vlada nije dala dovoljnu podršku SIT-u da bi uspješno radio.

Ambasada SAD ipak je zadovoljna napretkom koji je Vlada Crne Gore postigla u primjeni Sporazuma o sprovođenju zakona “iako ostaje još posla u ovoj oblasti“.

Američka ambasadorka Su Kej Braun je u ime Vlade SAD u julu 2011. potpisala ovaj važan Sporazum sa potredsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, iz čijeg kabineta zasad ne žele da saopšte kako su zadovoljni sprovođenjem dogovorenog u praksi.

Prema tom dokumentu, Amerikanci su se obavezali da konkretno podrže borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a Crna Gora zauzvrat da reorganizuje policiju, edukuje sudije za pravičnija suđenja i ojača Zajednički istražni tim, koji bi bio u stanju da u 2011. pokrene makar jednu “dugoročnu visokoprofilnu istragu u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom”.

Đurđina Ivanović

Imena članova SIT-a drže se u najstrožoj tajnosti, jedino se zna da mu je na čelu specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović.

Iz ambasade ističu da je „važno imati na umu da je za velike slučajeve često potrebno dugo vremena za sprovođenje istrage prije nego što se steknu uslovi za hapšenje ključnih osoba iz kriminalnog miljea“: „Potrebno je, međutim, istaći da SIT od crnogorske Vlade nije dobio punu podršku neophodnu za uspješan rad.

Amerikanci vide napredak u efikasnosti pravosudnih postupaka, naročito u osnovnim tužilaštvima i sudovima, što je, takođe, bio jedan od ciljeva projekta

Pored toga, SIT ima snažnu potrebu za operativnim tijelom kakvo bi mogao da bude specijalni policijski tim koji je predložila Vlada Crne Gore. Uprkos nedostatku podrške, SIT je postigao veoma dobre rezultate uz vrlo malo resursa i efektivnih zakonskih rješenja za krivično procesuiranje organizovanog kriminala i korupcije.

Ne treba sumnjati da će unapređenje podrške rezultirati dodatnim uspjehom“.

Ambasada SAD, kaže se u odgovoru, nije davala novac Vladi Crne Gore već je programom podrške vladavini prava obezbijedila obuku, mentorstvo kao i strateške donacije opreme za policiju, tužioce i sudije.

Od 2008. je pružila pomoć u iznosu više od osam miliona dolara za programe vladavine prava, što će, kako najavljuju, biti nastavljeno.

Novi tim mora da vodi tajne operacije i ima doušnike

Vlada SAD, kako naglašavaju u ambasadi, ohrabrena je činjenicom da se crnogorska Vlada obavezala da osnuje Specijalni tim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je podržao i novi direktor Uprave policije:

“Vlada Crne Gore treba da pokaže predanost pružanju podrške tom novom timu obezbjeđivanjem vozila, opreme, obuke i budžeta neophodnog za sprovođenje složenih istraga. Treba da nastavi da demonstrira spremnost za borbu protiv organizovanog kriminala time što će donijeti dodatnu zakonsku regulativu i podzakonske akte koji bi omogućili policiji i tužiocima da iskoriste sredstva poput tajnih operacija, doušnika, pristup bazama podataka, kao i prekovremene sate za istražitelje“.

Amerikanci vide napredak u efikasnosti pravosudnih postupaka, naročito u osnovnim tužilaštvima i sudovima, što je, takođe, bio jedan od ciljeva projekta.

"Vlada SAD će nastaviti da pruža podršku u ovoj oblasti, sa fokusom na razvoj i jačanje saradnje između tužilaca i policije, što bi, u krajnjem, dovelo do efikasnijeg krivičnog postupka”, piše, između ostalog, u odgovorima ambasade SAD na pitanja “Vijesti”.

Amerikanci sve pomno prate

Iz ambasade SAD je "Vijestima" najavljeno da planiraju da produže sporazum i na 2013. godinu, te da tim ambasade, zadužen za pitanja vladavine prava, ima redovnu komunikaciju sa domaćim partnerima “u vezi sa projektom i obavezama koje proizilaze iz tog sporazuma“.

U ambasadi SAD ocjenjuju da SIT ima potencijal da postane dobro sredstvo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"To je prvi put da u Crnoj Gori predstavnici različitih pravosudnih institucija sprovode zajedničke istrage na praktičan i direktan način. Bilo je nekoliko kompleksnih slučajeva koji su imali regionalnu i međunarodnu dimenziju koje su istražili i vodili crnogorska policija, tužioci i SIT. Od naročite važnosti su osude u dva slučaja visokog profila koji su trenutno u fazi ponovnog suđenja ('Šarić' i 'Zavala')“, stoji u odgovorima ambasade SAD.

Galerija

Bonus video: