Nikolić kompletno srce ugradio i u Makedoniji

Bivši šef kardiohirurgije u KCCG uradio je prvu takvu operaciju krajem prošle godine u Srbiji
635 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Nikolić operacija Makedonija, Foto: Adžibadem Sistina
Aleksandar Nikolić operacija Makedonija, Foto: Adžibadem Sistina
Ažurirano: 13.07.2018. 06:50h

Ljekari bolnice “Adžibadem Sistina” u Skoplju, predvođeni šefom odjeljenja Aleksandrom Nikolićem, prvi put su u Makedoniji, a drugi put u regionu, ugradili potpuno vještačko srce.

Iz bolnice je saopšteno da je pacijent star 46 godina nakon ove intervencije stabilnog zdravstvenog stanja i osjeća se dobro. Operacija je trajala više od pet i po sati.

"Ugradnja kompletnog vještačkog srca je jedino rješenje za pacijente koji zbog izraženog oblika srčane insuficijencije funkcionišu sa samo 15 odsto kapaciteta srca. Sa novim srcem, dobio je novu šansu za život i šest godina za pronalaženje odgovarajuće transplantacije. Tokom intervencije, njegovo srce je potpuno uklonjeno i zamijenjeno potpuno vještačkim srcem. Ova intervencija je najbolje rješenje, naročito kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom...", rekao je Nikolić.

Mehaničko vještačko srce u potpunosti zamjenjuje i lijevu i desnu polovinu srca, a ta metoda se primjenjuje kada pacijenti nemaju adekvatnog donora za transplantaciju, kako im vitalni organi ne bi “propadali”. Vještačko srce je iste veličine kao i prirodno, vijek trajanja mu je šest godina, a napaja ga baterija koju pacijent nosi u posebnom rancu, teškom šest kilograma.

Prvo kompletno mehaničko srce u regionu urađeno je krajem prošle godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, a glavni operator bio je takođe Nikolić.

Nikolić je ranije bio načelnik Centra za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Ta ustanova raskinula je saradnju sa njim, jer nijesu htjeli da produže ugovor po starim uslovima, koje je tražio. Ugovorom o djelu Nikoliću je bilo garantovano 500 eura po svakoj kardiohirurškoj operaciji, a on se obavezao da liste čekanja na operacije neće biti duže od šest mjeseci.

Spor Nikolića i države dobio je nedavno i sudski epilog, kada je Ustavni sud Crne Gore donio odluku u kojoj smatra da ljekaru treba isplatiti oko pola miliona eura, jer KCCG, Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja nijesu poštovali ugovor koji su potpisali sa njim.

Bonus video: