Stanari kampa bi da ostanu do septembra, "Carinama" i Mitropoliji se žuri da izgrade hotel

Stanari zahtijevaju da se prije iseljenja, dogovore o nadoknadi za ono što su uložili u svoje kućice. Kažu da su u prosjeku investirali po 20 hiljada eura u renoviranje koje je od njih zahtijevala Opština
245 pregleda 0 komentar(a)
Vlasnici kućica, Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Vlasnici kućica, Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.07.2018. 17:04h

Većina vlasnika kućica u kamp naselju “Šumadija” u Kumboru, saopštili su “Vijestima” da do kraja avgusta neće dobrovoljno napustiti kamp.

Plac na kojem je izgrađen kamp u vlasništvu je Mitropolije crnogorsko-primorske koja sa kompanijom “Carine” Čeda Popovića planira zajedničku gradnju hotela sa četiri plus zvijezdice. Zbog toga stanari moraju biti iseljeni, a kamp kućice porušene ili preseljene na drugo mjesto. Od 32 vlasnika kućica troje se iselilo ili su u fazi napuštanja kampa. Ostali se nadaju da će još ovo ljeto provesti u Kumboru.

Stanari traže da se rok za iseljenje pomjeri na početak septembra, i da dobiju zvanično rješenje o tome. Zahtijevaju da se prije iseljenja, dogovore o nadoknadi za ono što su uložili u svoje kućice. Kažu da su u prosjeku investirali po 20 hiljada eura u renoviranje koje je od njih zahtijevala Opština. Očekuju i odgovarajuće alternativno rješenje za preseljenje kućica.

Popović je, kako je ranije kazao, uputio zahtjev Opštini da mu omogući da odmah počne sa pripremnim radovima, kako bi novi hotel bio otvoren već za narednu turističku sezonu.

“Još nismo dobili zahtjev ‘Carina’, a odluku ćemo donijeti kada sagledamo sve okolnosti i konsultujemo predstavnike mjesne zajednice Kumbor”, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Tu dozvolu, dok je na snazi zabrana gradnje tokom ljeta, može da izda predsjednik Opštine ako procijeni da su radovi u interesu lokazne zajednice ili države.

“Redovno, na moju beogradsku adresu gdje živim, dobijam rješenje o porezu, a računi za struju, vodu i ostale komunalije stižu na adresu u naselju ‘Šumadija’, zato mislim da je i zvanično rješenje o iseljenju, sa jasnim rokovima i uslovima, trebalo da dobijem na jednu od ove dvije adrese”, kaže stanar Nenad Sikimić.

O svemu su obaviještavani preko društvenih mreža, koje mnogi ne koriste, tvrdi Dejan Petković.

“Pojedinosti nezvanično kruže među stanarima, i mi ne znamo šta je prava istina”, ističe Petković.

Snežana Hurjega, čiji je otac Zvonimir Mađar, prije 14 godina zbog zdravalja je došao u Kumbor, kategorična je da neće dobrovoljno napustiti naselje prije septembra. Sa njom je saglasna i Marija Bulatović Radević, jer “ništa konkretno i precizno nisu dobili na papiru”.

U ime velikog broja stanara, Milanko Sedlan se od februara više puta zvanično obraćao Crkvenom odboru Kumbor, Mitropoliji, Opštini i Konzulatu Srbije u Herceg Novom. Tražio je da im se produži rok za iseljenje i da se stanarimo pomogne u ovoj situaciji.

Iz Mitropolije je ranije saopšteno da su iz “Morskog dobra” dobili inicijativu za uklanjanje “nelegalnih privremenih objekata” u kampu, jer nisu predviđeni planom. Navode i da su ponudili druge lokacije za izmještanje kućica, ali da većina zakupaca nije bila zadovoljna tim rješenjima. Jedna od onih koja je pristala da kućicu izmjesti na drugu lokaciju u Kumboru je Mila Knezović koja je u kampu boravila od 1992. godine. Ističe da joj je u nalaženju nove lokacije pomogao crkveni odbor i mještani, na čemu im je zahvalna.

Iz Ministarstva održivog razvoja pitali za dozvole

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja I turizma, prije dva dana boravili su u kampu i od vlasnika kućica tražili građevinske dozvole i list nepokretnosti.

Stanar Dejan Petković upozorava da se zemljište na kome je kamp u katastru vodi kao zelena površina. Uvjeren je da je Crkveni odbor trebalo, kao vlasnik parcele da traži da se kamp naselje evidentira, bar kao privremeno. Ističe i da su vlasnici kućica redovno plaćali porez na imovinu.

Bonus video: