Štefan File: “Pobjeda” je primjer kako se krši etika

Nakon što ih je File razotkrio i demantovao, to na portalu Pobjede nijesu objavili
100 pregleda 62 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 15:53h

Evropski komesar za proširenje Štefan File sinoć je, nakon što ga je glavni urednik “Pobjede” Srđan Kusovac pokušao zloupotrijebiti da bi diskreditovao “Vijesti”, na kraju konferencije intervenisao prikazujući na velikom video zidu tekst sa portala “Pobjede” pod naslovom “File demantovao tabloid Vijesti” i naglasio da je to primjer neprofesionalnosti i neetičnosti.

"Jutros sam govorio o potrebi da se radi na tome da novinarstvo napreduje prema profesionalnosti i etičnosti", počeo je povjerenik za proširenje, a onda su se iza njega pojavili dva slajda sa portala “Pobjede” i “Vijesti”.

"Ovo je dokaz da sam bio u pravu kad sam rekao da se na ovim temama mora raditi. Ovaj primjer iza mene", rekao je, pokazujući na ekran "ilustruje ono što sam govorio".

TV prilog: Ana Manojlović

Nastavio je da mu je "jutros pristupio novinar Pobjede" i rekao mu da su “Vijesti” u jutrošnjom članku objavile kako im je, on, Štefan File, rekao da je svojim očima vidio dokaz da je na predsjedničkim izborima pobijedio Miodrag Lekić.

File je rekao da je odgovorio “Pobjedi” sljedeće: "Ako je to tako, onda uopšte nisu u pravu, jer ja nikada nijesam rekao ništa slično". Svi novinari iz regiona pogledali su zainteresovano prema Fileu, koji je nastavio svoj govor i nakon toga ostavio prostor za pitanja iz publike.

Kusovac ga je zamolio "da još jednom pažljivo pročita dotični tekst", uz sugestiju da će tamo naći na navode o kojima se izjasnio. "Ali, tih navoda nema!", odvratio je File.

Kusovac je zapravo konstatacije iz kolumne Željka Ivanovića u “Vijestima” i “Zidojče cajtungu”, a koje je saopštio visoki diplomatski izvor, pokušao da predstavi kao Fileove, pa od njega na početku koferencije tražio da se o njima izjasni.

Riječ je potom zatražila Milka Tadić i gledajući Filea rekla da je komesar doživio “manipulaciju koja je za nas višegodišnja svakodnevnica”: “Nazivaju nas kriminalcima, koriste jezik mržnje, samo zato što ne veličamo voljenog vođu”. Misleći na “Pobjedu” nastavila je: “Takva novina dobija milione državne pomoći, što je protiv zakona i Sporazuma o asocijaciji. Ta se pomoć obilato daje da bi se blatili oponenti vlasti i da bi se ekonomski oslabila konkurencija”.

“EK mora da vodi računa o tim ekonomskim, netržišnim aspektima”, rekla je u ovom najžešćem momentu konferencije. U odvojenom razgovoru s diplomatom Evropske komisije, pitali smo kako je moguće da su u Fileovom kabinetu odmah dobili kopije ova dva teksta.

“Sve znamo što se piše. Imamo kompjuterske programe koji traže ključne riječi i izbacaju rezultate. Pogledali smo i to je upravo ono što je ilustrovalo komesarovu misao od jutros. Novinari i novine moraju raditi na sebi”.

Nakon što je Kusovac na portalu Pobjede objavio kako je File navodno demantovao Vijesti, na Pink M je juče non stop prikazivan taj tekst iz Pobjede, što je nastavak prljave kampanje te TV stanice. Nakon što ih je File razotkrio i demantovao, to na portalu Pobjede nijesu objavili.

Galerija

Bonus video: