Crnoj Gori odobren kredit za gradnju vrtića

Udruženje Roditelji tražilo je i zalagalo se za gradnju novih vrtića kroz potpisivanje peticije, zbog prebukiranosti trenutnih kapaciteta odbdaništa
12 komentar(a)
vrtić, Podgorica, Foto: Luka Zeković
vrtić, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2013. 16:58h

Administrativni odbor Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) odobrio je projekat koji podrazumijeva kreditno zaduženje Vlade Crne Gore od 10 milona eura za gradnju javnih predškolskih ustanova u Podgorici, Pljevljima, Ulcinju i Baru .

Iz Ministarstva prosvjete kazali su „Vijestima“ i da su opštine pružila podršku i ustupile zemljišta za tu svrhu.

"Takođe, nadležni organi lokalnih samouprava podržaće izgradnju ovih vrtića naknadom za komunalno opremanje gradskog građevinskog zemljišta", kazala je porparolka Ivona Međedovć.

Na godišnjem zasjedanju Banke 17. juna, kako je objavljeno na njenom sajtu, Administrativni savjet je prihvatio devet kreditnih zahtjeva ukupne vrijednosti 333 miliona eura.

Nadležni organi lokalnih samouprava podržaće izgradnju ovih vrtića naknadom za komunalno opremanje gradskog građevinskog zemljišta

Udruženje Roditelji tražilo je i zalagalo se za gradnju novih vrtića kroz potpisivanje peticije, zbog prebukiranosti trenutnih kapaciteta odbdaništa.

Manjak vrtića i prebukiranost karakteriše veliki broj vrtića u Crnoj Gori posebno u centralnom i južnom dijelu, dok je najizraženiji u Podgorici. U Glavnom gradu i Herceg Novom grupe su znale da premaše brojku od 40 djece.

Udruženje Roditelji tražilo je i zalagalo se za gradnju novih vrtića kroz potpisivanje peticije, zbog prebukiranosti trenutnih kapaciteta odbdaništa

Iako je određeno da radna površina po djetetu treba da bude tri kvadratna metra za sada to nije slučaj u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, Ulcinju, Danilovgradu, Herceg Novom, Kotoru, Baru, Nikšiću, Beranama, Plavu i Rožajama.

Za razliku od tih gradova u više od tri kvadrata uživaju mališani iz Andrijevice, Mojkovca,Plužina, Cetinja i Budve. Najveći broj djece po grupama zabilježen je u Herceg Novom – 41, Podgorici i Tivtu po 37 i Pljevljima 31.

Bonus video: