Javašluk u zalivu: Jahte vežu gdje stignu

Uprkos haotičnom stanju na moru inspekcijskog čamca Lučke kapetanije Kotor gotovo da nema u uobičajenim misijama kontrole
53 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 10:14h

Jahta "Saint Nicolas", duga 70 metara, pod zastavom Kajmanskih ostrva i juče je, drugi dan zaredom, bila usidrena u Risanskom zalivu u blizini Sopota, na mjestu gdje je to izričito zabranjeno zbog postojanja podvodnih arheoloških lokaliteta koji datiraju još iz doba antike.

Sa "Saint Nicolasa" se, koliko se moglo vidjeti sa obale, vjerovatno i ronilo na toj lokaciji što je, takođe, po crnogorskim važećim propisima najstrože zabranjeno bez posebne dozvole državnih službi nadležnih za poslove zaštite kulturne baštine.

Dan ranije, društvo na sidrištu pred Risnom, "Saint Nicolasu“ pravila je još jedna, nešto malo manja jahta na kojoj je za tu priliku bio postavljen i pneumatski tobogan sa koga su se gosti spuštali u more i kupali oko jahte.

Slično se juče dešavalo i kod Tivta gdje se 76-metarska superjahta "Ocean Victory“, takođe pod zastavom Kajmanskih ostrva, usidrila bukvalno nasred plovnog puta prema tivatskoj gradskoj lučici Kalimanj i to na samo oko dva kabela, odnosno oko 370 metara od obale.

Ni činjenica da se nalaze u akvatorijumu kroz koji mora proći svako plovilo koje se približava Kalimanju ili u pravcu juga isplovljava sa tivatske gradske luke, nije spriječila zapovjednika jahte "Ocean Victory" da spusti u more hidrauličnu platformu, čamce i ostale "igračke“ za zabavu svojih bogatih putnika, čak i veliki pneumatski splav-kupalište na krmu svoje jahte.

Manje jahte pred Tivtom se sidre na svim mogućim i nemogućim mjestima, pa tako jedna jedrilica već danima stoji na nepunih stotinu metara od gradskog pristaništa Pine, a mnoge koje čekaju na ulazak u marinu Porto Montenegro, umjesto da se sidre u uvali Kukuljina gdje je oficijelno sidrište, kotvu bacaju zapadno od Porto Montenegra, blizu rta Seljanovo.

Stoga ovih dana svi koji su poslom vezani za more i brodove, pred Tivtom, moraju bukvalno voziti svojevrsni "slalom" između propisno i nepropisno usidrenih jahti, a utisak haosa "upotpunjavaju" brojni gliseri-tenderi i skuteri koji stalno velikom brzinom "zuje" između obale i usidrenih jahti.

Uprkos haotičnom stanju na moru koje je sve intenzivnije kako se bliži špic ljetnje sezone, inspekcijskog čamca Lučke kapetanije Kotor gotovo da nema u uobičajenim misijama kontrole.

Razlog tome je, kako “Vijesti” nezvanično saznaju u kotorskoj Lučkoj kapetaniji, činjenica da oni imaju samo jednog inspektora bezbjednosti plovidbe koji od svih obaveza koje su se sručile na njega, posebno od učešća u ispitnoj komisiji za dodjelu zvanja i ovlašćenja pomorcima, ne stiže da se u potrebnoj mjeri posveti kontroli i kažnjavanju prekršilaca na moru.

Lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović inače, nema odobrenje Ministarstva pomorstva i saobraćaja da direktno komunicira sa javnošću.

Galerija

Bonus video: