Kad Mugoša gradi i granit propadne

Samo 12 godina nakon rekonstrukcije, Hercegovačka ulica izgleda prilično zapušteno
290 pregleda 58 komentar(a)
Hercegovačka ulica, Foto: Boris Pejović
Hercegovačka ulica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2013. 08:47h

Za mnoge nekada najljepši dio Podgorice i simbol Mirkove varoši - Hercegovačka ulica, danas izgleda zapušteno, iako je rekonstruisana prije 12 godina.

Početkom novog milenijuma, tadašnja opštinska vlast posjekla je lipe stare više od 30 trideset godina i ulicu pretvorila u šetalište popločano granitom.

Skupe granitne ploče danas su u fazi propadanja, a Hercegovačkom ulicom svakodnevno prolaze kamioni “Čistoće”, ali vozila za snabdijevanje ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

Investitor radova bio je tadašnji Fond za građevinsko zemljište, poslovni prostor i puteve, a iz Glavnog grada proteklih dana nijesu odgovorili koliko je koštala rekonstrukcija oba dijela Hercegovačke ulice i ko je nadzirao radove.

Popović koja živi u centru smatra da je Hecegovačka bila najljepša ulica u Podgorici, u kojoj je bilo ugodno šetati posebno ljeti, zbog hlada lipa. “Danas je to nezamislivo zbog nesnosne vrućine”

"Tu nije potrebno mnogo nauke da bi se znalo da takve ploče, ukoliko su dobro postavljene, na čvrstoj podlozi, mnogo duže traju”, kazao je Kapor “Vijestima”.

Nedugo poslije otvaranja prve pješačke zone, rekonstruisanog dijela Hercegovačke ulice, dužine 160 metara, uslijedilo je i otvaranje drugog, od Njegoševe do Ulice Stanka Dragojevića.

U danas očuvanijem dijelu, tada je postavljen oglasni stub, veći broj klupa, a posađeno je mediteransko zelenilo, jer su ga projektanti zamislili kao dio predviđen uglavnom za odmor.

Odbornica SNP-a Zdenka Popović kazala je da je tek prije dvije godine donesen DUP za tu zonu, ocijenivši da je to apsurd za svaki urbanistički razvoj grada.

"Svi ti vlasnici okolnih trgovačkih objekata znali su da je u toj ulici nemoguće napraviti bilo kakav prolaz, jer ni planska dokumentacija to nije predviđala, ali kao miljenicima vlasti izašlo im se u susret", tvrdi Popović.

Ona smatra da je gradonačelnik “srušio sve simbole” stare Podgorice, iako je mnogo uloženo u “šminkanje” centra grada.

“Pogledajte popločani trg okovan stubićima, sa minimalističkim zelenilom. Kao da živimo u nekom skandinavskom gradu, gje su ljudi željni sunca”, kazala je Popović.

Nesnosno vruće bez lipa

Popović koja živi u centru smatra da je Hecegovačka bila najljepša ulica u Podgorici, u kojoj je bilo ugodno šetati posebno ljeti, zbog hlada lipa.

“Danas je to nezamislivo zbog nesnosne vrućine”, kazala je Popović.

Ona je istakla da je jedna od mnogih koji su negodovali zbog rekontrukcije Hercegovačke, kojom je prvi svečano prošetao Mugoša, tadašnji koordinator odbora vladinih povjerenika u SO.

“Koliko je sve gradska vlast pogrešno radila, najbolje govori veliki dio skupih granitnih ploča koje su sada polomljene. Sve je rađeno bez ikakvog plana, bez dugoročne vizije razvoja centra”, kazala je ona.

Ocijenila je da tadašnja prinudna uprava, na čelu sa Mugošom, odlučila da uoči lokanih izbora uradi nešto vidljivo i moderno, kako bi zadobili što veće povjerenje građana.

Bonus video: