Privilegije u zatvoru: Za Boretu može i djevojka, telefoni, DVD i televizori

Osuđeni za ubistvo inspektora Šćekića uživa u zatvorskim danima u Spužu
775 pregleda 61 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 12:49h

Iako je nema u knjigama posjeta, niti joj je Viši sud izdavao odobrenja za posjete pritvoreniku Saši Boreti, Podgoričanka Nikolija - Nina Lačević gotovo godinu u Istražnom zatvoru posjećuje pravosnažno osuđenog za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Izvor “Vijesti” dostavio je novinaru nekoliko fotografija Borete iz Istražnog zatvora, među kojima se na jednoj vidi kako ljubi ekran portabl DVD-a, na kome je fotografija Lačević.

Sagovornici “Vijesti” ispričali su da Lačević posjećuje Boretu u redovnim, ali i posjetama advokata, kada navodno u zatvor nesmetano ulazi, čak i bez pretresa.

Iz Višeg suda, koji odobrava posjete pritvorenicima, “Vijestima” je odgovoreno da je Lačević nikada nije dobila dozvolu da posjeti Boretu.

Iz te institucije, ipak, saopšteno je da je ona 3. avgusta 2012. bila u posjeti pritvoreniku A. Z. koji je nedavno osuđen zbog pucnjave u Budvi, kada su ubijene dvije osobe.

Foto: Facebook

Međutim, upravo ta posjeta, ali i mnoge druge, tvrdi izvor “Vijesti”, bile se paravan kako bi se Lačević sastajala sa Boretom.

Ona bi se, navodno, u prostoriji za posjete zamijenila sa osobama koje bi došle da obiđu Boretu. To je, prema dobrom obaviještenim izvorima “Vijesti”, uradila i kada su Boreti u posjetu dolazili kum S. B., rođaka J.D. i prijateljica V.Ž.

Iz uprave spuškog zatvora nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, ali su nezvanično rekli da takve stvari nisu moguće.

Službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, međutim, tvrde suprotno. “Nakon što prođu prijavnicu i uđu u zatvor, posjetioci se mogu zamijeniti. Službenik ZIKS-a ne može reagovati, jer ne može ponovo legitimisati posjetioce, niti ima spisak ko od njih, posjećuje kojeg pritvorenika”, tvrdi jedan od zaposlenih u spuškom zatvoru, što je potvrdio još jedan od službenika ZIKS-a.

Izvor, koji je “Vijestima” dostavio Boretine fotografije, tvrdi i da je Lačević u pritvor više puta ulazila i sa Boretinim advokatom Dragoslavom - Mišom Ognjanović.

On juče nije odgovarao na telefonske pozive i poruke “Vijesti”.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da niko ne može demantovati njihove tvrdnje, jer se sve da provjeriti.

“Sve se može provjeriti pregledom snimaka nadzornih kamera”, reklo je jedan od njih.

Pravilnikom o bližem načinu izvršavanja pritvora definisano je da, po odobrenju sudije za istragu, a po potrebi i pod njegovim nadzorom ili nadzorom lica koje on odredi, pritvoreno lice mogu posjećivati supružnik ili lice sa kojim živi u trajnoj vanbračnoj zajednici i njegovi bliski srodnici, a na njegov zahtjev ljekar i druga lica.

“Posjeta traje trideset minuta, a sudija za istragu ili lice koje on odredi može odrediti i duže vrijeme posjete”, piše u tom dokumentu.

Pravilnik propisuje da izuzetno predsjednik suda, koji je ovlašćen da vrši nadzor nad pritvorenim licima, može dozvoliti vanrednu posjetu, kao i posjetu pritvorenim licima pod posebnim uslovima. Ko je, i na koji način odobrio Boreti posjete onih koji po Pravilniku na to nemaju pravo, nejasno je, jer ih iz ZIKS-a u nezvaničnom razgovoru negiraju, a Višem sudu su to i zvanično potvrdili.

“Iz dopisa Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija - Istražni zatvor Podgorica, proizilazi da na odobrenje za posjete (dozvole) advokata Dragoslava Miša Ognjanovića nema drugih lica (pomoćnici, savjetnici, prevodioci) koja bi mogla zajedno sa njim posjećivati pritvoreno lice Boreta Sašu. Takođe, posjeta advokata Dragoslava Miša Ognjanovića pritvorenom licu Boreta Saši je uvijek realizovana bez prisustva Lačević Nikolije-Nine, jer takvo odobrenje Viši sud u Podgorici nija izdavao”, piše u odgovoru Višeg suda.

Iz tog suda “Vijestima” je ranije rečeno da Boretu nijesu posjećivale osobe koje nijesu njegovi bliski srodnici, branilac, ljekar ili predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Lačević se u Osnovnom sudu u Podgorici sudi zbog zbog nasilničkog ponašanja na štetu A.K. iz Podgorice. Ona je bila jedan od aktera video-snimka na Jutjubu, poznatog kao "Marija Zabjelo", kada je učestvovala u zlostavljanju, mučenju i neovlašćenom fotografisanju A. B. iz Beograda.

Apelacioni sud sredinom maja zvanično je potvrdio prvostepenu presudu za ubistvo policijskog inspektora Šćekića, kojom su Boreta, Milan Čila Šćekić, Ljubo Bigović i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina zatvora. Istom presudom Alan Kožar osuđen je na šest godina zatvora zbog podmetanja bombi na gradilište hotela Splendid, koje je prethodilo Šćekićevom ubistvu.

Tom odlukom presuda za ubistvo inspektora Šćekića poslije osam godina suđenja postala je pravosnažna, što znači da se može pobijati samo vanrednim pravnim ljekovima pred Vrhovnim sudom.

Osuđeni bi, saznaju “Vijesti” iz ZIKS-a, u narednih nekoliko dana trebali biti prebačeni iz Istražnog zatvora u Kazneno popravni dom, na izdržavanje kazne.

Može mobilni da nabavi kad hoće

Sagovornici “Vijesti” tvrde da Boreta u Istražnom zatvoru ima povlašćen status, potkrepljujući to i činjenicom da je proteklih nekoliko mjeseci, do sredine maja, na sopstveni zahtjev bio sam u pritvorskoj sobi.

“To što su mu nedavno oduzeli mobilni ne znači ništa, jer novi može da nabavi kad hoće. Kada je disciplinski kažnjen samicom, iznjeli su mu televizor iz sobe i to je bila kazna. Nije odvođen u pravu samicu”, ispričao je jedan od izvora “Vijesti”.

Da komunicira sa spoljnim svijetom dokazuju i fotografije dostavljene “Vijestima”. Na jednoj od njih, Boreta u ruci drži portabl, na čijem je monitoru fotografija Lačevićeve i ljubi je.

Galerija

Bonus video: