I Nikšićanin Branko Popović (80) pješačio osam sati putevima NOV

Na Tjentištu u subotu obilježeno 70 godina od najveće bitke u NOR-u, oko 1.000 građana Crne Gore došlo da oda počast borcima i svojim nacionalnim junacima
151 pregleda 19 komentar(a)
Tjentište, Foto: I. Rudović
Tjentište, Foto: I. Rudović
Ažurirano: 18.06.2013. 07:33h

Hiljade poštovalaca tekovina narodnoslobodilačke borbe okupili su se u subotu u Dolini heroja na Tjentištu da, zajedno sa preostalim učesnicima istorijskog okršaja u Drugom svjetskom ratu, odaju počast njegovim učesnicima i obilježe 70 godina od Bitke na Sutjesci. Među njima su najbrojniji bili predstavnici Crne Gore, koji su na Tjentište došli u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnoslobodilačakog rata (SUBNOR) i antifašista Crne Gore, kako bi se poklonili sjenima svih boraca, a naročito legendarnom komandantu Treće udarne divizije Savi Kovačeviću, koji je na Sutjesci, u završnim danima proboja, jurišajući ispred saboraca, završio svoj vojnički i životni put.

“Osnovne poruke današnjeg skupa su da antifašizam na ovim područjima nije mrtav, da ima mnogo onih koji žele nastaviti njegovati tradiciju antifašizma"

“Osnovne poruke današnjeg skupa su da antifašizam na ovim područjima nije mrtav, da ima mnogo onih koji žele nastaviti njegovati tradiciju antifašizma i da su vrijednosti narodnooslobodilačke borbe, kao što je suživot, nenarušive i trajne, te da slavna prošlost ne smije biti zaboravljena i da iz tih događaja treba izvući pouke i primijeniti ih u današnjem vremenu”, poručio je u ime organizatora Nijaz Skenderagić.

Crnogorska delegacija na Tjentištu bila je prepoznatljiva u subotu po tome što je u njoj bio značajan broj mladih, i što su muzičko-recitatorskim nastupom Marinko Pavićević, Dragan Mitov Đurović i učenica Srednje ekonomske škole iz Podgorice Anđela Vlahović izazvali suze kod prisutnih.

“Imali smo oko 1.000 ljudi na Tjentištu, od čega oko 300 mladih, mahom učenika srednjih škola iz Podgorice i Tuzi”, kazao je Dragan Đurović, generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Jedan od rijetkih preživjelih ratnika sa Sutjeske je Andrija Nikolić, predsjednik SUBNOR-a Crne Gore, koji je sa Tjentišta pozvao na njegovanje antifašizma radi palih boraca, ali i radi budućih generacija.

Po povratku u Podgoricu crnogorska delegacija posjetila je Doli u Pivi i odala počast Pivljanima koje su u tom mjestu strijeljale njemačke snage. Spomenik, djelo Luke Tomanovića, na upečatljiv način dočarava dramatiku pivske tragedije, kada su 1943. godine pripadnici divizije "Princ Eugen" za sat ubili 520 ljudi, među kojima 107 djece.

Podvig Branka Popovića

Nikšićanin Branko Popović, osamdesetogodišnji član Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore, sa grupom komunista iz Nikšića i Plužina, pješačio je u subotu osam sati, od Mratinja do Tjentišta. Branko se preko Vučeva, Drenečišta, Suve gore, Dragoš sedla i Mrkaj klade spustio na desnu obalu Sutjeske.

“Nije mi teško bilo. Osjećao sam zadovoljstvo što idem putevima kojima je u junu 1943. godine prošla narodnooslobodilačke vojska. Nosila me neka jaka volja.

Čak nijesam ni osjećao umor nakon tolikog puta“, priča Branko, koji je prešao više od dvadesetak kilometara planinskog terena, makadamskog puta i šumskih puteljaka da bi, u partizanskoj uniformi i sa zastavom u rukama, položio vijenac na spomenik palim borcima.

Bonus video: