Osnovni sud: Vojvodić nezakonito smijenjena; UCG: Ne vraća se za rektora

Vojvodićeva je razriješena u oktobru, i to na inicijativu članova Upravnog odbora UCG koji zastupaju interese Vlade
362 pregleda 0 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Univerzitet Crne Gore
Radmila Vojvodić, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2018. 13:34h

Osnovni sud u Nikšiću usvojio je tužbeni zahtjev Radmile Vojvodić i donio presudu da se poništava odluka Upravnog odbora Univerziteta o smjeni Vojvodić sa mjesta rektora UCG.

U obrazloženju presude se navodi da "utvrđujući spornu činjenicu među strankama da li je bilo neophodno izjašnjenje Senata UCG, ovaj sud je mišljenja da je Upravni odbor mogao da razmotri inicijativu i donese odluku o razrješenju rektora bez prethodnog izjašnjenja Senata, ali samo u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, što u konkretnom slučaju nije bio slučaj...".

"Dolazi se do zaključka da se o inicijativi za razrješenje rektora moraju izjasniti i Senat i UO UCG, što u konkretnom nije učinjeno. U krajnjem, nijesu bile ispunjene procesno-formalne pretpostavke za odlučivanje o razrješenju rektora UCG, ovdje tužiteljice, od strane UO UCG'", navodi se u odluci.

Vojvodićeva je razriješena u oktobru, i to na inicijativu članova Upravnog odbora UCG koji zastupaju interese Vlade.

Bivša rektorka i Vlada nijesu se saglasili u vezi sa sjedištem Visoke medicinske škole iz Berana. Vojvodićeva je smatrala da VMŠ treba preseliti u Podgoricu radi boljih uslova za praksu u Kliničkom centru, dok su iz Vlade ocjenjivali da je neophodan ravnomjeran razvoj svih crnogorskih regija.

Iz Univerziteta Crne Gore je saopšteno da je tužbom traženo da se poništi odluka razrešenju Vojvodić sa funkcije rektora kao i da se Univerzitet Crne Gore obaveže da uspostavi stanje koje je bilo prije donošenja ove odluke Upravnog odbora, odnosno da Vojvodić opet bude rektor.

UCG navodi da je sud prihvatio tužbu kada je u pitanju odluka o razrešenju, ali da je odbijen kao neosnovan zahtjev kojim je traženo da Univerzitet Crne Gore uspostavi stanje kakvo je bilo prije donošenja odluke Upravnog odbora, "u suštini zahtjev da prof. Radmila Vojvodić ponovo bude rektor."

"I ovog puta Univerzitet Crne Gore zauzima principijelan stav da ne komentariše odluke državnih organa tako da neće komentarisati ni ovu odluku. S obzirom da smo na Univerzitetu Crne Gore uvjereni da je odluka o razrešenju prof. Radmile Vojvodić zakonita i opravdana, Univerzitet Crne Gore će izjaviti žalbu u zakonskom roku", nvaodi se u reagovanju Univerziteta.

Bonus video: