SDP: Budžet Prijestonice za 2012. je vruć krompir za buduću vlast

Odbornici SDP-a svoje izaganje u Skupštini počeli su konstatacijom da je “ovo najvjerovatnije predizborna godina”, te da nemaju namjeru da prave koaliciju sa DPS-om
4 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 16:40h

Odbornici u cetinjskom parlamentu usvojili su juče, bez glasova SDP-a koji je bio protiv, izvještaj o budžetu prijestonice za 2012. godinu.

Dok su u DPS-u tvrdili da je budžet ostvaren “na takav način da Cetinje svrstava u opštine sa najboljim finansijskim poslovanjem”, u SDP-u smatraju da je “katastrofalno planiran i da se ostavlja vruć krompir budućoj vlasti”.

Sekretar za finansije Zoran Jovićević kazao je da je završni račun urađen u skladu za zakonom i propisima, te da je lani ostvareno 7,55 miliona budžeta, dok su izdaci iznosili 7.518.519 eura.

“Ovo nam je omogućilo da se svi projekti realizuju, kao i sve obaveze prema bankama i dobavljačima. To nam je donijelo veliko povjerenje, kako bankarskog sektora, tako i ostalih sa kojima sarađujemo. Obezbijedili smo i redovnu isplatu zarada”, rekao je Jovićević.

Stabilno finansijsko poslovanje im je, dodao je on, omogućilo i mnogo bolji rad lokalnih javnih preduzeća, tako da je otplaćen dio duga “Vodovoda” za struju, pa preduzeće posluje bez blokade računa.

“Velika sredstva su uložena u održavanje grada, što podrazumijeva odvoz smeća, održavanje javne rasvjete i druge aktivnosti“, kazao je Jovićević.

Odbornici SDP-a svoje izaganje u Skupštini počeli su konstatacijom da je “ovo najvjerovatnije predizborna godina”, te da nemaju namjeru da prave koaliciju sa DPS-om.

“Razlog za što smo mi u opoziciji i što nemamo namjeru ulaziti u koaliciju sa DPS-om je i ovaj završni račun budžeta, koji je nedomaćinski vođen, loše planiran i pokazuje ponašanje po sistemu 'poslije mene potop'”, kazao je odbornik SDP-a Ivan Gazivoda.

Budžet, dodao je on, pokazuje da su rashodi mnogo veći.

“Rashodi za druga lična primanja uvećani su za 57 odsto. To znači da su neki od zaposlenih dobili mnogo novca mimo zarada, što nije fer. Takođe, za ostale usluge izdvojeno je 100 hiljada,a ne zna se gdje je otišao taj novac. Za MACCOC je utrošeno čak 800 hiljada eura i mislim da treba da se građanima objasni gdje je utrošen toliki novac jer je to projekat od kojeg svi mnogo očekuju. Neki pojedinci su dobili 100 hiljada eura, a ne znamo ni ko je to, a ni zašto su dobili sredstva”, kazao je Gazivoda.

Odbornik DPS-a Slobodan Borozan poručio je da je budžet ostvaren u procentu od 102 odsto “što govori da je plan bio dobro postavljen i da takav trend ostvarenja zaslužuje pohvalu bez obzira ko je na vlasti”.

Ivan Kusovac (SDP) rekao je da se rasprava o budžetu “već dugi niz godina pretvorila u razgovor 'gluvih' jer DPS ne želi da čuje njihove kritike, a SDP ne čuje objašnjenja koja dolaze iz vladajuće partije”.

“Riječ je o dvije različite budžetske koncepcije, jer je naša razvojna, a vaša potrošačka. Ako uđemo suštinski u raspravu, vidimo da se povećalo učešće transfera na preko 58 odsto, a trebalo je da bude oko 40 procenata. Izvorni prihodi su bili samo 38 odsto. Sa ovolikim učešćem dotiranih sredstava to nije uopšte dugoročno održiv budžet”, rekao je Kusovac.

Njegov partijski kolega Andrija Jovović je naveo da mu nije jasno kako je završni račun ostvaren shodno pravilima jer su revizori ukazali da je bilo neophodno uraditi rebalans.

“Opština ne uplaćuje poreze i doprinose i taj dug je već narastao na 4,07 miliona eura, a kreditna zaduženja na preko pet miliona. Uz to ima i neizvršenih obaveza, zaostalih plata i neplaćenih računa, tako da je grad dužan više od deset miliona eura”, rekao je Jovović.

Opština ne uplaćuje poreze i doprinose i taj dug je već narastao na 4,07 miliona eura, a kreditna zaduženja na više od pet miliona, rekao je Andrija Jovović

VEĆI prihodi od komunalija izostali Mirko Stanić (SDP) rekao je da se prihodi od komunalnog opremanja zemljišta ne uvećavaju, shodno najavama. “A, i ne možemo očekivati povećanje jer će opština oslobađati buduće investitore od plaćanja”, kazao je Stanić. Sekretar za finansije Zoran Jovićević objasnio je da ne mogu uvećati naplatu za komunalno opremanje zemljišta jer nije usvojen zakon o legalizaciji nelegalno sagrađenih objekata, koji je već dugo u proceduri. “Što se izvornih prihoda tiče, oni su problem i u svim drugim opštinama jer je naplata mala i iznosi oko 30 odsto jer građani ne izmiruju redovno svoje obaveze, što je u datoj situaciji i razumljivo, jer mi ne želimo da utičemo na ionako loš standard građana i prinudno naplatimo potraživanja”, kazao je Jovićević.

Bonus video: