Cetinjski vrtić proslavio 110. rođendan

U programu su pored cetinjskih mališana, učestvovala djeca koja dolaze iz vrtića u Somboru, Šapcu, Štipu, Banja Luci i Bijeljini
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 08:38h

Naj­sta­ri­ja cr­no­gor­ska pred­škol­ska usta­no­va „Za­gor­ka Iva­no­vić“ sa Cetinja obi­lje­ži­la je značajan jubilej -110. ro­đen­dan.

Čitava “slavljenička nedjelja” protekla je u igri i pjesmi cetinjskih mališana i njihovih gostiju, a čitav događaj krunisan je u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, svečanom akademijom „Kolonije dječjeg prijateljstva“, čiji je ovogodišnji domaćin Javna predškolska ustanova „Zagorka Ivanović“.

U programu su pored cetinjskih mališana, učestvovala djeca koja dolaze iz vrtića u Somboru, Šapcu, Štipu, Banja Luci i Bijeljini.

Na daskama kraljevskog pozorišta, smjenjivala su se mališani iz svakog vrtića, sa po jednom tačkom, kojom su predstavili kulturu i običaje svojih gradova.

Po­zdra­vlja­ju­ći broj­ne zva­ni­ce di­rek­tor vr­ti­ća Sen­ka Vuk­sa­no­vić, koja se na čelu ove ustanove nalazi više od 25 godina, kazala je da je to­kom svog tra­ja­nja ce­tinj­ski pred­škol­ska usta­no­va bi­la i osta­la zna­čaj­na in­sti­tu­ci­ja ko­ja se bri­ne o sta­sa­va­nju, raz­vo­ju i for­mi­ra­nju mla­dih.

"Naš vr­tić pre­po­znat je i kao ini­ci­ja­tor i or­ga­ni­za­tor broj­nih smo­tri i oku­plja­nja mno­gih srod­nih usta­no­va iz na­še države i ze­ma­lja re­gi­je, me­đu ko­ji­ma je i me­đu­na­rod­na ma­ni­fe­sta­ci­ja „Ko­lo­ni­ja pri­ja­telj­stva“ či­ji smo ovo­go­di­šnji do­ma­ćin. Tokom svih ovih dana, naš vr­tić je ugostio vi­še od še­zde­se­to­ro dje­ce i pred­stav­ni­ka brat­skih vr­ti­ća iz šest gra­do­va ze­ma­lja biv­še Ju­go­sla­vi­je", ka­za­la je Vuk­sa­no­vićeva.

Dobrodošlicu gostima, i čestitke slavljenicima, uputio je i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

"Za prijatelje se često kaže kako predstavljaju veliko, zapravo i najveće bogatstvo. A sudeći prema svemu viđenom, naša djeca, zahvaljujući svojoj „Koloniji prijateljstva“, zaista se mogu pohvaliti izuzetnim bogatstvom – svojim brojnim prijateljima iz različitih krajeva našeg regiona. Otud se danas sa pravom može reći kako je obnavljanje Kolonije dječjeg prijateljstva 2009. godine predstavljalo odličnu inicijativu", kazao je Bogdanović.

Dan prije svečane akademije u Sportskom centru na Cetinju, 350 cetinjskih mališana, svojom igrom i pjesmom, ostavilo je bez daha sve prisutne. Mališani su iz­ve­li pro­gram za pam­će­nje, za či­je ko­re­o­gra­fi­je su se po­bri­nu­le nji­ho­ve vri­jed­ne vas­pi­ta­či­ce. Svi zajedno nagrađeni su gromoglasnim aplauzom.

Inače, „Kolonija dječjeg prijateljstva“ formirana je 1975. godine i egzistirala je sve do raspada SFR Jugoslavije. Manifestacija je, na inicijativu vrtića sa Cetinja, obnovljena 2009. godine. Od tada, domaćini prethodnih izdanja „Kolonije“ bili su Banja Luka, Sombor, Šabac i Bijeljina.

Podsjećanja radi, kada je riječ o cetinjskom vrtiću, on je osnovan daleke 1903. go­di­ne na ini­ci­ja­ti­vu So­fi­je Pe­trov­ne, na­čel­ni­ce „Dje­vo­jač­kog in­sti­tu­ta“ a pod po­kro­vi­telj­stvom kćer­ke kra­lja Ni­ko­le, Mi­li­ce Ni­ko­la­jev­ne u prije­sto­ni­ci Cr­ne Go­re. Ova prva pred­škol­ska usta­no­va u Crnoj Gori ta­da no­si­la ime „Djet­ski sad“, a kra­jem pe­de­se­tih go­di­na pre­i­me­no­va­na je u Dječ­ji vr­tić „Za­gor­ka Iva­no­vić“.

Galerija

Bonus video: