Kiša poremetila planove za rad na sistemu za pročišćavanje otpadnih voda

"Trenutno smo u fazi građevinskih radova i do sada je završeno oko 30 odsto ukupnih poslova", kazao je Kecojević
0 komentar(a)
Nikšić, otpadne vode, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, otpadne vode, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.06.2013. 20:03h

Velika količina padavina uslovila je da završetak radova na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, planiran za februar naredne godine, bude pomjeren za tri do četiri mjeseca.

To je juče održanoj konferenciji za novinare saopštio novi menadžer Opštine Živko Kecojević, koji je sa timom saradnika predstavio aktivnosti nadležnih organa Opštine Nikšić u rješavanju problema zaštite životne sredine.

"Trenutno smo u fazi građevinskih radova i do sada je završeno oko 30 odsto ukupnih poslova. Kapacitet postrojenja je 104.000 ekvivalentnih stanovnika. Tehnologija je moderna i trenutno se u raznim zemljama Evrope nalazi na stotine sličnih postrojenja.

Zbog velike predračunske vrijednosti, veće od 17,8 miliona eura, i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, pričekaće se i sa izgradnjom regionalne sanitarne deponije

Ono što je takođe bitno istaći jeste da se prilikom tretmana mulja proizvodi bio-gas koji će se dijelom koristiti za zagrijavanje mulja, samim tim za ubrzavanje procesa tehnologije tretmana mulja, a dijelom za proizvodnju električne energije za potrebe samog postrojenja“, kazao je Havijer Espinoza, predstavnik firme „Tipsa“ koja nadzire radove.

Kecojević je kazao da se projekat realizuje kroz dvije partije – izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju hidrotehničkog tunela dužine 1.230 metara.

Vrijednost radova na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, na kojem će biti zaposleno 15 radnika, je oko 14,8 miliona eura, a projekat se finansira kreditom Evropske investicione banke. Izvođač radova je konzorcijum koji čine španska firma „Akvalija“ i firma „Hidroterm“.

Zbog velike predračunske vrijednosti, veće od 17,8 miliona eura, i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, pričekaće se i sa izgradnjom regionalne sanitarne deponije. Zbog toga će, rekao je Kecojević, posebna pažnja biti posvećena sanaciji i uređenju postojećeg privremenog odlagališta otpada na lokaciji Mislov Do.

On je kazao da će Opština inicirati i realizovati proširenje područja gdje je organizovano prikupljanje i odlaganje otpada, sprovesti aktivnosti na selektivnom prikupljanju i odlaganju otpada, izradi reciklažnih dvorišta, eliminisanju nelegalnih odlagališta otpada, većoj kontroli i sankcionisanju od Komunalne policije...

Razvoj kanalizacionog sistema na području Kličeva i Straševine planiran je za period poslije 2019

Kako su ograničavajući faktor za realizaciju nedostatak novca, pokušaće da ga nabave uz pomoć Vlade, međunarodnih fondova i institucija i kroz privatno-javno partnerstvo.

I sa drugom fazom rekonstrukcije i izgradnje kanalizacione mreže za prigradska naselja Rubeža, Oštrovac, Dragova Luka i Ćemenca, vrijednosti oko 5,5 miliona eura, pričekaće se dok austrijska firma „Alpina“ ne otkloni brojne nedostatke na kolovoznoj konstrukciji nastale tokom prve faze robnove, kada je završeno više od 22 kilometra mreže.

„Njihova obaveza je da te nedostatke otkloni do februara naredne godine. Zadržali smo 700 hiljada eura dok ne otklone nedostatke, a obilaskom trase uočili smo pet lokacija koje moramo što hitnije sanirati.

To su ulice Nika Miljanića, Krsta Kostića, nekoliko mjesta u Ulici Vuka Karadžića, naselje pod Trebjesom i ulica kod katoličke crkve“, kazao je Kecojević.

Kako je objasnio, greške su nastale prilikom sabijanja rovova, jer nije dobijena odgovarajuća stišljivost materijala, pa je zbog toga najveći dio ulica oštećen. Sa njihovom rekonstrukcijom počeće se u septembru ili oktobru.

Razvoj kanalizacionog sistema na području Kličeva i Straševine planiran je za period poslije 2019, a Kecojević je rekao da će se potruditi da treću fazu urade prije rokova.

Bonus video: