Šta će ministru Konjeviću detalji istraga?

Ekspert Evropske komisije tvrdi da je Zakon o unutrašnjim poslovima u sukobu sa ZKP-om
9 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 11:04h

Zakon o unutrašnjim poslovima ne priznaje princip rukovodstva tužioca, što je jasno propisano u Zakonu o krivičnom postupku (ZKP) i ministru daje nepotrebna ovlašćenja da ima informacije o detaljima istraga.

To je jedan od zaključaka u Izvještaju nezavisnog eksperta Mauricia Varanezea, kojeg je Evropska komisija (EK) imenovala da bi sproveo petodnevnu procjenu trenutnog stanja u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

On je u tom dokumentu, koji predstavlja njegov stav, napisao da taj, relativno nov zakon, sadrži više odredbi koje se „očigledno sukobljavaju sa drugim izvornim provizijama ZKP“.

„Primijećeno je da se odredbama propisanim u trenutnom Zakonu o unutrašnjim poslovima, ministru daje nepotrebno ovlašćenje da neopravdano dobije informacije o detaljima istrage. Na taj način se vrši ometanje nadležnosti i nezavisnost policije, kao i vodeće uloge tužioca koji je zadužen za istrage. Neobjašnjivo i suprotno osnovnim standardima svih oblika nadležnosti, uključujući i one koje se odnose na redovne akcije policije ili na istražne mjere i ovlašćenja, neopravdano zahtijevaju da ministar unutrašnjih poslova ima pristup informacijama“, navodi se u Varanezeovom Izvještaju.

On je napisao da “primjećuje da će ovlašćenja za izvođenje određenih akcija, koje su unutar nadležnosti policije, dati rukovodioci policijskih odjeljenja, uz primjenu mjera, posebno ako akcija treba da se sprovede prije obavještavanja tužioca”.

“Druga mogućnost, ako je tužilac već preuzeo rukovođenje preliminarnom istragom, ovlašćenje obavezno dodjeljuje tužilac ili sud, ako je to propisano zakonom, bez nepotrebnog hijerarhijskog uplitanja”, piše Varaneze u Izvještaju.

Upozorio je da Zakon ne navodi jasnu razliku između onih akcija ili mjera koje se primjenjuju za obavještajne svrhe i onih koje služe za sakupljanje dokaza.

On je savjetovao nadležnim organima Crne Gore, pošto je zakon o unutrašnjim poslovima prilično nov i da se već planiraju izmjene i dopune, da iskoriste TAIEX alatke kako bi dobili tehničku i pravnu pomoć. (TAIEX je kratkoročna tehnička pomoć zemljama kandidatima u oblasti usklađivanja, primjene i sprovođenja zakona Evropske unije i nadogradnji neophodne administrativne strukture.)

U dijelu Izvještaja koji se odnosi na preporuke, ekspert EK napisao je da se mora obaviti “duboka analiza” Zakona o unutrašnjim poslovima.

U dijelu Izvještaja koji se odnosi na preporuke, ekspert EK napisao je da se mora obaviti “duboka analiza” Zakona o unutrašnjim poslovima

“Da bi se izbjeglo da Ministarstvo unutrašnjih poslova bude uključeno u davanje odobrenja i stoga zamjenjivanje riječi 'ministar' sa frazom 'rukovodilac nadležnog sektora policije'. Da bi se definisalo i jasno odredilo koje su to mjere i ovlašćenja policije koje treba primijeniti u svrhu obavještajnog rada i prikupljanja dokaza i jasno prepoznavanje principa čelnih ljudi tužilaštva u skladu sa odredbama koje su utvrđene Zakonom o krivičnom postupku”, napisao je Varaneze i savjetovao izmjene zakona da bi se izbjegla kolizija sa odredbama koje su utvrštene Zakonom o krivičnom postupku.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, negirao je da je Zakon o unutrašnjim poslovima u suprotnosti sa odredbama ZKP-a.

“Zakon o unutrašnjim poslovima ni u jednom dijelu nije u suprotnosti sa ZKP-om. MUP dosljedno primjenjuje sva zakonska rješenja u ovoj oblasti. ZKP propisuje da istragu vodi tužilac, a shodno tome, ministar unutrašnjih poslova niti ima zakonska ovlašćenja, niti želi da na bilo koji način utiče na njeno vođenje”, kazao je “Vijestima” Konjević.

Rekao je da se u ZKP-u (član 44), navodi da je za krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti državni tužilac nadležan da, izdavanjem obavezujućih naloga ili neposrednim rukovođenjem, usmjerava radnje organa uprave nadležnog za policijske poslove u izviđaju.

“Takođe, član 44 propisuje da su policija i drugi državni organi dužni da prije svake preduzete radnje, osim u slučaju hitnosti, obavijeste nadležnog državnog tužioca”, rekao je Konjević.

Ekspret EK Mauricio Varaneze pravio je procjene stanja o borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori i prethodne dvije godine

Ekspret EK Mauricio Varaneze pravio je procjene stanja o borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori i prethodne dvije godine.

Posljednji Izvještaj sačinio je nakon procjena napravljenih od 22. do 26. aprila. Komisiji ga je predao 1. maja.

Direktor mora da informiše ministra

Konjević je objasnio da je, shodno članu 157 ZKP-a, policija zadužena za sprovođenje mjera tajnog nadzora.

“Policija preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa uputstvima tužioca. O svim aktivnostima policijskih službenika, direktor Uprave policije mora biti informisan kako bi mogao kvalitetno da rukovodi organom na čijem je čelu i ostvari neophodne mjerljive rezultate. Direktor Uprave policije je, shodno zakonu, za svoj rad odgovoran ministru i Vladi”, kazao je Konjević.

Nema rezultata bez dobre saradnje sa tužilaštvom

Na pitanje „Vijesti“ da li ministar ima pravo da zna šta radi Specijalno odjeljenje tužilaštva, Konjević je odgovorio da je rad specijalnog tužioca definisan Zakonom o državnom tužilaštvu i da za svoj i rad Odjeljenja kojim rukovodi odgovara vrhovnom državnom tužiocu.

“Očekivanje ministra je da saradnja organa za sprovođenje zakona bude na visokom nivou kako bi mogli da se ostvare mjerljivi rezultati u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. MUP, odnosno Uprva policije (UP), u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i preporukoma Evropske komisije, želi da unaprijedi i ojača tu saradnju u cilju postizanja dobrih rezultata kojih ne može biti bez tijesne saradnje MUP-a, odnosno UP, i tužilaštva”, rekao je Konjević.

Galerija

Bonus video: