Vlada preuzima 2,4 miliona duga RTCG

Pored EBU, kojoj duguje više od milion eura, RTCG duguje i UEFA-i 115.000 eura i Sportfiveu 82.249 eura
0 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2013. 17:07h

Radio televizija Crne Gore je i prošlu godinu završila sa gubitkom od 2,5 miliona eura, ali će većinu tog duga pokriti Vlada.

Finansijski izvještaj o poslovanju državne televizije usvojio je danas Savjet RTCG, koji je zaključio i da se dug u odnosu na 2011. smanjio kada je iznosio 3,8 miliona eura.

Savjet je verifikovao i Izvještaj nezavisnog revizora, u kome se navodi da je Vlada budžetom za ovu godinu predvidjela da će preuzeti dugove RTCG od 2.400.000 eura.

Vlada je i poreski dug Pobjede zamijenila akcijama, a zbog poštede plaćanja poreza država je nedavno preuzela njenu imovinu koja vrijedi oko 4,8 miliona.

RTCG u prošloj godini najviše dugije za prenos sportskih utakmicama “European Broadcasting Union” (EBU) i to 1.100.000 eura, zatim državi za poreze 900.000 eura i Elektroprivredi i drugim dobavljačima 400.000 eura.

RTCG je prošle godine, kako piše u finanijskom izvještaju, u odnosu na 2011.dobila milion eura manje iz budžeta.

Njeno rukovodstvo je međutim, kako je istaknuto na Savjetu, ponosno što je sopstvene prihode udvostručilo na 1,5 milion. Takođe su za oko pola miliona eura povećali i prihode od marketinga.

Pored EBU, RTCG duguje i UEFI 115.000 eura i “Sportfive” 82.249 eura.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić rekao je da EBU koriste svi javni servisi, pa i crnogorski.

Član Savjeta iz RTCG Goran Đurović skrenuo je pažnju da je državna televizija na dramski program odvojila 79.000 eura i zapitao šta je snimano, izuzev koprodukcije serije “Budva na pjenu od mora”.

On je takođe zamjerio što je “200.000 eura otišlo na kazne zbog kršenja zakona prethodnog menadžmenta”.

Revizorka Ljerka Momčilović, koja je analizirala budžet televizije, potencirala je da treba obratiti pažnju na gubitke i kako ih pokriti u narednom periodu, kao i na velike sudske troškove.

U izvještaju je, kako je navela, pokazala rezevu prema potraživanjima i obavezama i beneficijama zaposlenih.

Kao što nije dobio odgovor na šta je potrošen novac za koji piše da je korišćen za snimanje drama i serija, Goran Đurović danas nije dobio ni objašnjenje zašto na ekranima nema emisije “Replika”, koja je predviđena za ovu godinu

Saopštio je da su trenutno u RTCG zaposlena 702 radnika, od čega 679 za stalno, 27 na određeno dok je petoro pripravnika. Naveo je da je 30 zaposlenih višak.

Pozivajući se na istraživanje Stratežik marketinga, on je izrazio zadovoljstvo što su gledaoci RTCG sada više mlađe i obrazovane osobe.

Savjet RTCG je usvojio i programske izvještaje radija i televizije.

Član Savjeta Slavica Striković pohvalila je informativni program Radija Crne Gore, navodeći da bi oni mogli biti primjer kolegama sa televizije.

Kao što nije dobio odgovor na šta je potrošen novac za koji piše da je korišćen za snimanje drama i serija, Goran Đurović danas nije dobio ni objašnjenje zašto na ekranima nema emisije “Replika”, koja je predviđena za ovu godinu.

Neće da plaćaju RDF

Prošle godine se protiv RTCG vodilo više sudskih sporova u kojima se potražuje 1,648,971 eura. Najveći iznos potraživanja je 900,000 eura po tužbi koju je podnio Radio-difuzni centar Podgorica, za plaćanje troškova prenosa i emitovanja programa putem zemaljskih sistema, a po osnovu Zakona o javnim radio-difuznim servisima u Crnoj Gori.

Kako je danas rečeno RTCG je zato incirao pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti pojednih članova Zakona o javnim radio-difuznim servisima u Crnoj Gori.

Bonus video: