A sada - odgovornost i vrtić na drugoj lokaciji

Građani Bara ne odustaju dok se ne ispune i njihovi ostali zahtjevi - odgovornost za sječu čempresa i određivanje nove lokacije vrtića. Novi protest u nedjelju
12043 pregleda 116 komentar(a)
Zasadiće nove čemprese, Foto: Vijesti
Zasadiće nove čemprese, Foto: Vijesti
Ažurirano: 21.02.2019. 07:39h

Uzdignutih pesnica, aplauzima i uzvicima “Pobjeda”, branitelji barskih čempresa dočekali su juče objavu da se kod Gimnazije neće graditi vrtić i da će na mjestu posječenih čempresa, biti posađeno 90 novih. Oni, međutim, tvrde da je dobijena tek prva bitka i da ne odustaju dok se ne ispune i njihovi ostali zahtjevi - odgovornost za sječu čempresa i određivanje nove lokacije vrtića.

Premijer Duško Marković zatražio je juče od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru, da uredi postojeću lokaciju, između ostalog, i zasađivanjem 90 čempresa.

“Ova Vlada neće raditi protiv volje građana, a posebno nećemo graditi vrtiće uz policijske kordone. Izvući ćemo nauk iz ove situacije, a to je da ponekad opredjeljenje da gradimo vrtić na planskoj lokaciji nije garancija da građani to žele”, rekao je Marković.

On, međutim, nije saopštio ko će odgovarati za pričinjenu štetu i koliko će ona iznositi.

GI: Protesti se nastavljaju

Iz Građanske inicijative (GI) koja je formalizovala nezadovoljstvo građana zbog namjere vlasti da podigne vrtić tik uz zgradu dvije srednje škole u saobraćajno zakrčenoj ulici, a koje je kulminiralo nakon sječe čempresa, totalnog ignorisanja vlasti i policijskih intervencija kod gradilišta, ”Vijestima” je nezvanično saopšteno da objava iz Vlade neće okončati njihova okupljanja.

“U nedjelju 24. februara pored gradilišta sigurno će biti organizovana velika žurka, vjerovatno ćemo poći u novu šetnju do Opštine, jer je već prijavljena, a dosadašnjim zahtjevima trebalo bi priključiti još jedan: da ova ulica u kojoj su građanski Bar i građanska Crna Gora izvojevali veliku pobjedu u protestu koji nije dijelio, već spajao ljude, i zvanično dobije ime koje joj pripada - Ulica čempresa”, rečeno je nezvanično “Vijestima” iz GI.

Jedan od pokretača GI Rialda Kurgaš izjavila je za ”Vijesti” da je ovo mala, “ali jako važna pobjeda”. “Jedan od zahtjeva GI će biti ispunjen, ali strpljivo i odlučno očekujemo sljedeće korake nadležnih - odabir nove lokacije za vrtić, njegovu gradnju na novoj lokaciji i preuređenje parka. Što se tiče premijerove ocjene da je inicijativa politička, saglasni smo - uređenje našeg grada i dobrobit naših građana su najbitnija politika, koju su u ovom slučaju iznijeli građani. Kao što smo i do sada naglašavali, ovo je proizvod mukotrpne borbe slobodnih građana, ma kojoj grupaciji oni lično ili profesionalno pripadali”, kazala je Rialda Kurgaš.

I Nikoleta Pavićević iz GI saglasna je da je ovo “tek dobijena bitka”.

“Jedan od naša tri zahtjeva je bio izgradnja na drugoj lokaciji, tako da je vlast ispunila zasada samo jedan naš zahtjev, a to je zaustavljanje radova. Predstoji nam dug put na kojem ćemo nastaviti borbu sve do izgradnje vrtića na drugoj lokaciji i preuređenja parka. Mi nismo nikada bili politička grupa i ružno je to što konstantno pokušavaju da ugase građanski bunt na način što lijepe ovakve i slične etikete. Protest je svakako zakazan za nedjelju, na proteste su pozvani svi kao građani, stalno smo navodili da politička i druga obilježja ostave kod kuće. I premijer je pozvan da nam se pridruži”, navela je Pavićevićeva.

Tamara Čurović iz GI je ocijenila da je ovo veoma lijepa vijest za sve građane, i izrazila nadu da će ubuduće Opština Bar pokazati svoju stručnost i srčanost i boriti se da se što prije nađe nova lokacija za vrtić, “kao što smo se mi borili da sačuvamo dvorište Gimnazije”.

“Ne treba zaboraviti da ovo nije bio ničiji hir, već protest za spasavanje grada. Iznijeli smo mnogo argumenata zbog čega je građenje bilo kakvog objekta, pa i vrtića, u dvorištu postojeće školske ustanove nezakonita i nerazumna odluka, i sve smo argumentima potkrijepili. Ljudi iz struke koji su podržali borbu, izračunali su da se za 120 dana može obaviti sva procedura potrebna za nalaženje nove lokacije, što je jedan od zahtjeva potpisnika građanske inicijative. Jedno znam sigurno: Barani neće prihvatiti ništa manje, vrtić nam treba i borićemo se za njega jednako kao i za dvorište i park”, naglasila je Tamara Čurović.

Marković: Otpor gradnji prerastao u političku platformu

U obraćanju građanima Bara, Marković je podsjetio da je, prepoznajući problem nedovoljnih prostornih kapaciteta u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, prethodna Vlada sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u decembru 2013. godine potpisala Ugovor o kreditnom aranžmanu vrijedan 10 miliona eura za izgradnju sedam vrtića. Ukupna vrijednost projekata sa učešćem države je 17 miliona eura.

„Opština Bar ima veoma izražen problem nedostatka prostora u predškolskim ustanovama. Za dvije školske godine broj djece u vrtićima je povećan za 50 odsto. Naime školske 2015/2016. godine, u Baru je upisano 940 djece, a ove školske godine već 1.391 dijete“, rekao je Marković.

On je dodao da je u momentu dogovaranja finansijskog aranžmana opština već imala opredijeljenu lokaciju kroz važeći detaljni urbanistički plan, na koji u toku javne rasprave nije upućena nijedna primjedba sa bilo koje strane za njenu namjenu. Tek u fazi pripreme lokacije za početak radova, kako je istakao, pokrenuta je inicijativa za zabranu radova koja je rezultirala i građanskim protestima.

„Vjerovali smo da emocije nijesu iznad potrebe da ulažemo u budućnost, a kao odgovorna vlada željeli smo najbolje uslove za djecu u Baru. Bili smo ubijeđeni da u Crnoj Gori ne može biti razlika pa ni politike kada radimo u interesu generacija koje dolaze“, kazao je premijer.

On je rekao da mu je žao što jedan broj građana Bara nije prepoznao namjeru Vlade da obezbijedi “kvalitetnije odrastanje njihove djece i unučadi”.

„Naprotiv, građanski otpor projektu je prerastao u političku platformu od koje se nijesu ogradili organizatori“.

Marković je rekao da će Ministarstvo prosvjete u saradnji sa kreditorom preusmjeriti iznos od dva i po miliona eura za gradnju objekata iste namjene u nekom drugom gradu gdje imaju spremnu dokumentaciju, tamo gdje postoji saglasnost o zajedničkom interesu. Odabir nove lokacije u Baru, dodao je on, zahtijeva složene i duge procedure pa je zamolio građane Bara za strpljenje dok se stvore planski, projektni i drugi uslovi za gradnju novog vrtića.

Iz Markovićevog kabineta nije odgovoreno ko će da finansira uređenje devastiranog prostora i kakve su prognoze koliko to može da košta.

Nijesu odgovorili ni ko će snositi troškove ukoliko izvođač bude tražio aktiviranje kaznenih odrebi iz ugovora, s obzirom na to da Vlada raskida posao.

“Vijesti” iz Markovićevog kabineta nijesu dobile odgovor ni na pitanje da li će tražiti odgovornost lokalnih vlasti zbog više izmjena planova i lokacija za vrtić u posljednjih 10 godina, a zbog čega je na kraju izabrana sporna, što je i izazvalo proteste Barana.

Ministarstvo: Ni državni projekti se ne rade uz policijske kordone

Ministarstvo prosvjete je, kao uostalom i Vlada, imalo plemenitu namjeru i obezbijedilo je 2,5 miliona eura za gradnju novog vrtića u Baru, kako bi na taj način stvorili najbolje uslove za barsku djecu, saopšteno je juče iz tog resora.

“Planirana gradnja se naslanjala na sve prethodne odluke državnih organa u proteklih 10 godina. No, nekako smo posebno prethodnih dana došli do tačke da se izgradnja tog vrtića počela predstavljati kao agresorski čin, što je besmisleno. Zato je i donesena odluka da ništa ne treba raditi na silu i pod kordonima policije, a posebno ne objekat poput vrtića”, poručili su iz Ministarstva kojim rukovodi Damir Šehović.

Ministarstvo prosvjete, nakon dužeg ćutanja i upućivanja na odluke SO Bar, prvi put se oglasilo 28. januara kad su tvrdili da će se vrtić graditi “zato što je to državni projekat, iza koga stoje godine priprema i najbolje namjere, proizašle upravo iz peticije građana”.

Sada kažu da im je “žao što je propuštena velika prilika, jer nije prepoznata najbolja namjera, a to je da se obezbijedi dodatni prostor za najmlađe u opštini koja spada u red onih sa najvećom prebukiranošću predškolskih ustanova”.

“Ovakva situacija treba da služi kao podsjetnik svima da građani na vrijeme moraju koristiti mehanizme učešća u odlučivanju, koji jesu bili dostupni, i da makar kad je riječ o temama koje se tiču naših najmlađih, ne smiju da dozvole politizaciju bilo koje vrste, kako se više nikad ne bi došlo u situaciju da se nakon 10 godina legitimnih i legalnih odluka državnih organa, one počnu problematizovati do ove mjere. Uprkos svemu, u narednom periodu ćemo biti do kraja posveceni gradnji vrtića na novoj lokaciji u Baru, ali će na žalost za to biti potrebno određeno vrijeme”, tvrde iz prosvjetnog resora.

Nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će taj resor, kao investitor, morati da plati penale izvođaču radova, s obzirom na to da je gradnja prekinuta, ali ne krivicom odabranog konzoricjuma. Nijesu odgovorili ni iz kojih sredstava će to biti izmireno, ukoliko izvođač ima i aktivira ovu odredbu ugovora, ali ni da li će Ministarstvo, odnosno Vlada zbog ovakve odluke morati da odgovara Razvojnoj banci Savjeta Evrope (CEB).

Nikezićeva: Sad nemamo ni čemprese ni vrtić

Predsjednica barskog DPS Branka Nikezić rekla je da je odbornički klub te partije krajem prošle godine u lokalnom parlamentu bio uzdržan prilikom glasanja o predlogu GI jer, “sve ovo nije bilo u nadležnosti lokalne uprave, već Ministarstva prosvjete”. Nikezićeva je napomenula da je sve ovo trebalo biti riješeno “prije sječe čempresa”.

“Ovako, sada nemamo ni čemprese, ni vrtić. U svakom slučaju, očekujem proteste za određivanje nove lokacije vrtića”, rekla je “Vijestima” Nikezićeva u telefonskom kontaktu.

Iz lokalne vladajuće koalicije, do popodnenvih sati su zvanično istupili samo iz partije Biram Bar (BB). Oni su pozdravili odluku premijera Duška Markovića da se prekine sa izgradnjom vrtića, a lokacija vrati, koliko je god to moguće, u prethodno stanje. “Odbornici partije Biram Bar će se založiti za organizovanje razgovara sa predstavnicima građanske inicijative o najboljoj lokaciji za izgradnju novog vrtića u Baru. Pokazalo se još jednom da je razgovor sa građanima i slušanje njihovih zahtjeva najbolji put u politici. Upravo slušajući želje građana, Biram Bar je glasao na sjednici SO Bar za građansku inicijativu, a protiv izgradnje vrtića na lokaciji koja je predviđena DUP-om iz 2009 godine”, navodi se u saopštenju Biram Bar.

Hronologija počinjene štete

Čempresi su posječeni 17. januara u cik zore, a od tog momenta traju i svakodnevni protesti građana. Tada je predstavnik izvođača radova rekao “Vijestima” da su radnici konzorcijuma preduzeća iz više gradova, počeli sa sječom “shodno svim dobijenim i pribavljenim dozvolama”, te da je plan da se posiječe 80 do 90 stabala.

Sječa je počela iako su predstavnici GI 20. decembra podnijeli su tužbu Upravnom sudu kojom traže ukidanje rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) kojim je izdata građevinska dozvola za izgradnju vrtića.

SO Bar je 16. novembra odbacila inicijativu građana da se odustane od gradnje vrtića na toj lokaciji. Iako je pet odbornika stranke Biram Bar kao članice vladajuće koalicije glasalo za inicijativu koju je potpisalo 4.000 građana, ona nije prošla jer su odbornici DPS-a i BS-a bili uzdržani. Predsjednik Opštine Dušan Raičević zamjerio je tada da je inicijativa svojevrsni povratak u prošlost i ukazao da je lokacija utvrđena svim planovima, počev od 1993. “Građevinska dozvola ističe 1. marta 2019. Za novu lokaciju treba nova planska dokumentacija, novi konkurs... A za sve to treba vrijeme”, ukazao je Raičević.

Prema građevinskoj dozvoli koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, predviđeno je da se za potrebe gradnje vrtića posiječe 77 čempresa. Prema riječima predstavnika građanske inicijative, posječeno je znatno više - čak 91.

Uprkos brojnim prozivkama, Raičević se oglasio tek poslije 16 dana od početka radova i protesta, 2. februara, i tada saopštio da “opozicioni predstavnici pričom o čempresima pokušavaju manipulisati omladinom i ispolitizovati nastalu situaciju”. „Ja i dalje ostajem otvoren, kao i do sada, za komunikaciju sa svim građanima, ali nikako se ne odazivam na pozive na linč kojih smo bili svjedoci prethodnih dana putem medijskih spinovanja ili već poziva putem društvenih mreža“, poručio je Raičević.

Oko slučaja “Vrtić” 5. februara se oglasio barski DPS, koji je, očekivano, podržao izgradnju, da bi 9. februara Služba predsjednika Opštine Bar dostavila “Vijestima” reagovanje Raičevića na kolumnu objavljenu 7. februara, u kojoj Raičević ponavlja da “neće pristati na ucjene”.

Aktuelna situacija u vezi sa izgradnjom vrtića tokom rasprave članova Opštinskog odbora DPS u Baru 13. februara je okarakterisana kao “opstrukcija opozicionih predstavnika i jednog broja medija kroz sprečavanje realizacije kapitalnih i razvojnih projekata”, te da “fokus protesta nije zaštita životne sredine, kako se u javnosti to želi predstaviti”.

Ističu i da su članovi odbora u Baru dali bezrezervnu podršku predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću, i takođe izrazili podršku rukovodstvu partije na, kako navode, “odbrani najvitalnijih vrijednosti našeg društva od značaja za budućnost Crne Gore”. Odluka predsjednika Vlade Duška Markovića da naloži raskidanje ugovora o gradnji vrtića na spornoj lokaciji u Baru, dobra je najava da će se u crnogorsko društvo vratiti kultura dijaloga i afirmisati potreba da se o važnim stvarima na državnom ili lokalnom nivou vodi kvalitetna javna rasprava u cilju postizanja rješenja u javnom interesu, ocijenio je predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović.

Odluku Markovića su pozdravile gotovo sve stranke, uz konstataciju da se ne smije ostati bez utvrđivanja konkretne odgovornosti.

Bonus video: