Ministarstvo: Gvozdenović saopštio podatke sa zvaničnog sajta WTTC

"Crna Gora od 2009. godine konstantno bilježi rast udjela turizma i putovanja u bruto društvenom proizvodu (GDP)"
6 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.06.2013. 14:07h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma reagovalo je na tekst objavljen na portalu "Vijesti": Istinomjer: Saša Radović obećavao u ime drugih, Gvozdenović govorio neistinu.

Iz Ministarstva navode da su podaci koje je Branimir Gvozdenović iznio preuzeti sa zvaničnog veb sajta Svjetskog Savjeta za turizam i putovanja (WTTC) i odnose se na period od 2009. godine do današnjeg dana.

Kako dokaz za to su ponudili i podatke sa sajta WTTC-a:

"Crna Gora od 2009. godine konstantno bilježi rast udjela turizma i putovanja u bruto društvenom proizvodu (GDP). Svjetski Savjet za turizam i putovanja je prethodne godine našu destinaciju svrstao među 5 najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Osim toga prema istraživanju WTTC-a Crna Gora će u periodu od 2013. – 2023. godini biti druga nabrže rastuća turistička zemlja u svijetu, sa aspekta prognoziranog rasta udjela turizma u ukupnom društvenom proizvodu, rasta investicija i rasta zaposlenosti u ovoj privrednoj grani. Predviđa se da će do 2023. godine bruto društveni proizvod generisan direktno i indirektnto turizmom iznositi 34,4% ukupnog društvenog proizvoda.1

U cilju obezbjeđenja uslova za što kvalitetnije pozicioniranje Crne Gore kao turističke destinacije u međunarodnim okvirima, kao i radi objektivnog sagledavanja realizovanih, s jedne i planiranih aktivnosti s druge strane, neophodno je ustanoviti i primjenjivati uporedive statističke podatke", navodi se u reagovanju.

Gvozdenović je krajem decembra 2012. godine izjavio da je Crna Gora “jedina turistička destinacija na Mediteranu sa progresom u prihodu i broju turista”, da bi početkom maja ponovio raniju ocjenu, precizirajući da “Crna Gora je jedina zemlja na Mediteranu koja ima pozitivan trend rasta turističkih dolazaka i prihoda od turizma od 2008. godine, što dovoljno govori o kvalitetno urađenom poslu u prethodnom periodu”.

Ekipa Istinomjera je prikupila podatke o posjeti i prihodima od turizma Albanije, Hrvatske, Španije i Malte i ispostavilo se da Crna Gora nije jedina zemlja na Mediteranu čiji turizam bilježi rast, saopšteno je iz Istinomjera ranije.

Bonus video: