NSA: Crna Gora u grupi više špijuniranih zemalja

NSA je samo u toku marta presrela blizu 97 milijardi digitalnih podataka o telefonskim pozivima i elektronskim porukama iz cijelog svijeta
28 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 09:12h

Crna Gora je na mapi Nacionalne sigurnosne agencije SAD (NSA) označena zelenom bojom, što označava veći stepen špijunaže.

NSA prati građane cijelog svijeta, prisluškuje njihove telefonske razgovore i presrijeće im elektronsku poštu, što je za britanski Gardijan otkrio Edvard Snouden, bivši tehnički asistent i saradnik NSA.

NSA je samo u toku marta presrela blizu 97 milijardi digitalnih podataka o telefonskim pozivima i elektronskim porukama iz cijelog svijeta. Uvid u te podatke stekao je Gardijan, koji je i otkrio da se zapravo cijela "mašinerija" za prisluškivanje i praćenje naziva "Bezgranični doušnik".

Edvard Snouden (FOTO: BETA)

Nacionalna sigurnosna agencija ove informacije dostavlja i ostalim obavještajnim agencijama. Materijal koji se prosljeđuje uključuje, takođe, elektronsku poštu i sadržaje telefonskih razgovora. To, zapravo, uključuje i komunikaciju na društvenim mrežama, poput Fejsbuka i Tvitera.

Američka agencija je Crnu Goru na mapi svijeta, označila zelenom bojom, što znači veći stepen špijunaže od NSA

Američke špijunske agencije NSA i FBI izvlačile su podatke sa servera devet vodećih američkih informatičkih firmi, među kojima su Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple. Program preko kojeg se sakupljaju podaci nazvan PRISM i rad je počeo 2007. godine.

Podaci koji se bilježe i kojima obavještajne agencije raspolažu su naši telefonski brojevi, serijski broj telefona, lokacije učesnika u razgovoru, trajanje poziva, mejlovi i svaka druga vrsta elektronske komunikacije. Na ovaj način se prate potencijalno opasne osobe poput terorista, kao i njihova komunikacija s drugim ljudima.

Američka agencija je Crnu Goru na mapi svijeta, označila zelenom bojom, što znači veći stepen špijunaže od NSA.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska označene su zelenom bojom, takođe.

Srbija je, interesantno, jedina na ovoj mapi označena crnom bojom koja je rezervisana za zemlje sa jako malim stepenom presretanih podataka. Kosovo je izdvojeno iz Srbije i obilježeno narandžastom bojom, što je u rangu sa Indijom, Kinom i Egiptom, iz kojih je NSA presrela ubedljivo najviše podataka.

O NSA se vrlo malo zna

Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) je dio vojne obavještajne zajednice SAD i predstavlja službu među bezbjednosnim organizacijama u toj zemlji o kojoj se najmanje zna. U centar pažnje dospjela je skandalom kad je otkriveno da prati podatke na internetu.

Galerija

Bonus video: