Danilo Popović - sinonim za iznevjeravanje prava radnika i zloupotrebe

Ime dugogodišnjeg sindikalca češće se pominjalo u aferama nego u izvještajima o sindikalnoj borbi
337 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2013. 12:28h

Teško je zamisliti priču o sindikatu u Crnoj Gori bez valjanog portreta Danila Popovića, sindikalnog vođe koji je u medijima više pominjan po korupcionaškim skandalima nego po “hvatanju za grlo” sa Vladom i poslodavcima.

Od 15-ak krivičnih prijava protiv vrha Saveza sindikata zbog raznoraznih zloupotreba i milionske štete, većina sadrži ime bivšeg generalnog sekretara, sada predsjednika Skupštine SSCG.

Godinama unazad Popović je sinonim za iznevjeravanje prava radnika i zloupotrebe. Danas, dok se protiv njega vodi nekoliko istraga, računi SSCG i nekoliko sindikalnih preduzeća su blokirani zbog dugova Poreskoj upravi, a prema posljednjem popisu ukupna imovina nekada bogatog SSCG je manja za 5 miliona eura.

Popović, kao jedan od čelnika Fonda za stambenu izgradnju, istovremeno širom Crne Gore sklapa ugovore o profitabilnim poslovima.

Njegova privatna firma, koju vodi supruga Marina Popović, posjeduje privatnu zdravstvenu kliniku koja pored bolnice u Meljinama jedina ima dvije hiperbarične komore, skupocjene naprave za liječenje vrijedne više od milion eura.

U Centralnom registru privrednih društava piše da je osnivač PZU “Samsara” preduzeće “Midex”, čiji je su osnivači firma ”Farcom comerc” i Marina Popović, supruga Danila Popovića. Ona je istovremeno direktor i zastupnik sve tri pomenute firme.

Popoviću i njegovim saradnicima zamjera se da su Svinjogojsku farmu i kompaniju Konzum prodali Carinama Čeda Popovića za 1,3 miliona eura, ali da taj novac nikad nije stigao u kasu SSCG

Vuko Šćepanović je u prijavi naveo da ne postoje dokazi da je savezu vraćeno ,,najmanje 500 hiljada eura” koje je SSCG, bez odluke Vijeća, pozajmio AD Svinjogojska farma, firmi u vlasništvu Saveza kojom je, kao predsjednik Odbora direktora, gazdovao Danilo Popović.

Popoviću i njegovim saradnicima zamjera se da su Svinjogojsku farmu i kompaniju Konzum prodali Carinama Čeda Popovića za 1,3 miliona eura, ali da taj novac nikad nije stigao u kasu SSCG.

Godinu kasnije Carine su samo Farmu prodavale za 2,6 miliona. Do danas javnost nije obaviještena da li su policija i tužilaštvo našli elemente krivičnog djela u tom poslu.

Tužilaštvo je dobilo informacije i o sumnjivom kretanju 1,92 miliona, koje je SSCG 2005. uložio u Fond za solidarnu i stambenu izgradnju, kao jedini osnivač i vlasnik

Korisnik proizvoda Sindproma bila je Svinjogojska farma. Danilo Popović je bio i akcionar i predsjednik Odbora direktora ove kompanije.

Tužilaštvo se nije oglasilo ni o ishodu prijave koja se ticala podjele imovine bivešg jugoslovenskog sindikata, kada je SSS Crne Gore dobio 780 kvadrata na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Najveći dio te imovine bio je već izdat na 20 godina kompaniji u kojoj je jedan od osnivača bio- Danilo Popović.

Tužilaštvo je dobilo informacije i o sumnjivom kretanju 1,92 miliona, koje je SSCG 2005. uložio u Fond za solidarnu i stambenu izgradnju, kao jedini osnivač i vlasnik.

Fondu su se potom pridružili Vlada i Unija poslodavaca, a on je preimenovan u Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju. Taj novac pojavio se naknadno, kao prihod.

Na kraju, ni posao sa izgradnjom stanova za radnike, nije, po svjedočenju sindikalne organizacije zaposlenih u SSCG ali i bivših partnera, najčistiji.

O tome je javno posvjedočio i vlasnik preduzeća "GP Cetinje" Duško Glendža tvrdeći da ga je Danilo Popović izbacio iz posla jer je odbio da mu daje procenat od deset odsto od ukupnog iznosa dogovorenih radova.

I Glendža je protiv Popovića i Fonda podnio prijavu.

U temi broja Vijesti nedjeljom pročitajte:

  • Kako se organizuju sindikati u okruženju i Evropi
  • Šta misle sindikalne vođe o ulozi svojih centrala u budućnosti
  • Kako su se stvarale neke od najpoznatijih radničkih organizazija

Galerija

Bonus video: