Koalicija za REKOM: Obaveza država je da obilježe Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Iz REKOM-a podsjećaju da je Evropski parlament donio rezoluciju kojom je apelovao da se 11. jula proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici
58 pregleda 4 komentar(a)
Koalicija za REKOM, Foto: REKOM
Koalicija za REKOM, Foto: REKOM
Ažurirano: 10.07.2018. 14:26h

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, regionalna Koalicija za REKOM odaje počast žrtvama i poziva na prihvaćanje sudski utvrđenih činjenica o počinjenom genocidu, objavljenih u brojnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Rekoma.

"U Srebrenici je između 11. i 19. jula 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8.000 Bošnjaka i protjerali s tog područja 40.000 žena, staraca i djece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizlazi iz presuda MKSJ-a. Nakon pada Srebrenice nestalo je više od 7.900 osoba. Do danas je identificirano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica", navodi se u saopštenju.

Iz REKOM-a podsjećaju da je Evropski parlament donio rezoluciju kojom je apelovao da se 11. jula proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Koalicija Za REKOM smatra da je institucionalno obilježavanje dana sjećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama. Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: