SSCG poziva Vladu na hitan sastanak: Stanje u državi je dramatično

Povećanje PDV-a će, smatra Masoničić, izazvati lančano poskupljenje većine artikala i dalji pad kupovne moći
56 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2013. 17:03h

Glavni odbor Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) uputiće hitan poziv premijeru Milu Đukanoviću i ministrima za sastanak na kojem bi se razmatralo dramatično ekonomsko stanje u državi i socijalni položaj zaposlenih.

Generalni sekretar SSCG, Zoran Masoničić, kazao je da je Glavni odbor te radničke asocijacije u četvrtak konstatovao da su argumenti na strani radnika i sindikata i da ih socijalni partneri ne bi smjeli ignorisati.

"U suprotnom, sam socijalni dijalog bio bi doveden u pitanje, što SSCG ne želi.

Naredna sjednica Socijalnog savjeta, zakazana za srijedu, biće dobra prilika da se ukrste argumenti i donesu konkretne preporuke", rekao je Masoničić u saopštenju.

Masoničić je kazao da socijalni partneri ne bi smjeli ignorisati radnike sindikate. "U suprotnom, sam socijalni dijalog bio bi doveden u pitanje, što SSCG ne želi"

Predstavnici SSCG-a su najavu povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 odsto na 19 odsto, kao i poskupljenje struje od oko 6 odsto, ocijenili kao još jedan težak udar na standard zaposlenih i građana, pored ranije uvedene takse od jednog eura i kriznog poreza na zarade.

Povećanje PDV-a će, smatra Masoničić, izazvati lančano poskupljenje većine artikala i dalji pad kupovne moći.

"Smanjenje potrošnje izazvaće i pad proizvodnje u kompanijama. Iz tog se kruga bez energičnih akcija Vlade i svih ostalih institucija ne može izaći", rekao je Masoničić.

Teško stanje zaposlenih u Crnoj Gori, kako je dodao, jasno pokazuje i odnos između prosječne zarade, koja iznosi 476 eura, i potrošačke korpe koja je dostigla 806 eura.

"Prema analizi Stručne službe SSCG, to predstavlja realni pad zarada od oko 6 odsto, što ugrožava egzistenciju zaposlenih", saopštio je Masoničić.

Na sjednici je konstatovano da su zaposleni kreditno prezaduženi, bankarske kamate zelenaške, a razvoj privrede zaustavljen.

Vlada Mila Đukanovića

Na sjednici SSCG je konstatovano da su zaposleni kreditno prezaduženi, bankarske kamate zelenaške, a razvoj privrede zaustavljen. "Ako se taj trend nastavi naše dugove vraćaće i buduće generacije"

"Ako se taj trend nastavi naše dugove vraćaće i buduće generacije.

Krupni kapital, monopolisti i banke preuzeli su na ovaj način potpunu kontrolu nad privredom i zaposlenima", poručio je Masoničić.

Prema njegovim riječima, umjesto opterećivanja i oporezivanja građana, državne institucije se moraju okrenuti drugim mehanizmima za punjenje budžeta, koje bi išlo na teret najbogatijih slojeva društva.

SSCG je pozvao državne institucije, a posebno inspekcijske organe, da najenergičnije i dosljedno sprovedu sve već donešene zakone koji se tiču naplate poreskih dugovanja koja su prešla granicu od 300 miliona eura, oporezivanja ekstra profita i ogromne imovine koja danas predstavlja umrtvljeni kapital.

Galerija

Bonus video: