Rade Vojvodić: Izbacio bih Pavlovića naglavačke iz studija

Savjet RTCG većinom glasova konstatovao da je ta kuća balansirano izvještavala
92 pregleda 54 komentar(a)
Rade Vojvodić, Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Rade Vojvodić, Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.06.2013. 09:27h

Novinari RTCG mobingovani su od strane pojedinih političara, pa bi Savjet te kuće ponekad, osim interesa javnosti, trebalo da štiti i novinare, ocijenio je juče generalni direktor RTCG Rade Vojvodić.

On je na sjednici Savjeta Javnog servisa rekao da je njegova dužnost da ukazuje na greške i propuste, ali i da štiti novinare, posebno imajući u vidu teške uslove u kojima rade.

“Vi samo od Ahila vidite petu. To što je preživio Zoran Leković ja ne znam koji bi voditelj preživio - da gost političar, puši u studiju, da koristi mobilni telefon, da svako malo izlazi. Što se mene tiče ja bih ga izbacio iz studija naglavačke”, kazao je Vojvodić članovima Savjeta.

Vojvodić je aludirao na Koču Pavlovića (DF), gosta u emisiji TVCG u noći predsjedničkih izbora.

"Žaljenje zbog percpecije gledalaca"

Članovi Savjeta su podržali njegov zahtjev i pohvalili rad novinara RTCG kako u toku izbora, tako i u izbornoj noći, koji je, prema njihovom mišljenju, bio balansiran.

Vojvodić je to ocijenio komentarišući predlog Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca, da se Savjet RTCG obrati generalnom direktoru i “nalože preduzimanje adekvatnih mjera prema urednicima informativnih programa”, koji su u periodu od 11. do 13. aprila u Dnevniku 2 “napravili profesionalne propuste”. Komisija je dobila nekoliko prigovora građana koji se tiču izvještavanja u informativnim emisijama u ovom periodu, koji ukazuju na nepoštovanje standarda i neuravnoteženost izvještavanja.

Jedan od njih ticao se markiranja žutom bojom predstavnika privatnih medija koji su potpisali inicijativu Građanskog kluba DF, što je urednički tim TVCG obrazložio kao tehnički propust, koji su oni primijetili i ispravili. Takođe, gledaoci su ukazali i na jednostrano prikazivanje priloga u kojima je bilo riječi o inicijativi članova DPS-a, odnosno predstavnika te partije u biračkim odborima u Herceg Novom, o podnošenju tužbe protiv šefa izbornog štaba nezavisnog kandidata Miodraga Lekića.

“Urednički tim izrazio je žaljenje zbog percpecije gledalaca i rekao da nije bilo namjere da budu jednostrani i neetični. Istina je da se u predmetnim prilozima nije čula druga strana, ali podsjećaju da se ta strana čula ranije i iskazala stav na koji su ti ljudi reagovali”, piše u obrazloženju, koje je pročitao predsjednik komisije Goran Đurović.

Đurović je kazao da je stav Komisije da su svi prigovori opravdani, te da nije došlo do punog poštovanja standarda, a da je i uravnoteženost izvještavanja povrijeđena. On je podsjetio da Komisija konstantno upućuje na povredu programskih principa i standarda koji se odnose na objektivnost, uravnoteženost, pravednost u izvještavanju, te i činjenicu da se profesionalni propusti ponavljaju, a preporuke Savjeta sporadično sprovode u djelo.

Savjet je odlučio da Vojvodić provjeri sve neprofesionalnosti koje je uočila Komisija.

Bonus video: