Boban Mugoša: Zadovoljan sam radom institucije, ali fali novca za testove

"Mogli smo i više i bolje da je bilo više novca posebno u dijelu dikrobiološke dijagnostike"
109 pregleda 0 komentar(a)
Boban Mugoša, Foto: Boris Pejović
Boban Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2013. 11:23h

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša zadovoljan je radom te institucije u protekloj godini, ali je, povodom obilježavanja godišnjice, ukazao na problem sa kojim kuburi - nedostatak novca za nabavku testova i reagenasa.

"Mogli smo i više i bolje da je bilo više novca posebno u dijelu dikrobiološke dijagnostike, gdje postoji nedostatak za nabavku testova i reagenasa od skoro 40 odsto u odnosu na potrebe koje iskazuju naši kliničari", upozorio je Mugoša.

On je ipak kazao je, bez obzira na manjak u kasi za te potrebe, Institut uz dobru organizaciju i sprovedenu štednju i racionalizaciju uspio da se izbori sa tim problemom.

"Prošle godine smo obradili 73.336 pacijenata, što je za 30 odsto više u odnosu na godinu ranije, kada smo imali 56.042 pacijenata. Uspjeli smo i da odradimo više naučinh istraživanja, da dobijemo nivi edukovani kadar, kao i da poslujemo sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 12.000 eura, što nije beznačajno za jednu zdravstvenu insituciju u ovakvim prilikama", kazao je Mugoša.

Za ovu godinu on je najavio prve rezultate iz nacionalnih registara, uspostavljene skrinig programe, nacionalni influenca centar, proširenje akreditacije kao i nabavku novih aparata.

Mugoša je kao nove zdravstvene izazove naveo nove mikroorganizme kao što su HIV, Korona virus, Noro virus, virus ptičjeg gripa. Problem je i porast rezistencije na antibiotike, bolesti srca i krvnih sudova, tumora, dijabetesa.

U okviru svečanosti obilježavanja 91 godine od osnivanja Instituta, dodijeljeno je i priznanje penzionisanom radniku Milivoju Vujoševiću.

Bonus video: