Partitokratija u Baru: Ne može funkcija ko nije u DPS-u

Vreteničić je konkurisao u decembru 2012, a Upravni odbor preduzeća da je 18. februara jednoglasno izabrao za direktora. Uprkos tome, ne može zauzeti to mjesto jer nije član DPS-a
93 pregleda 23 komentar(a)
Miodrag Vreteničić, Foto: Privatna arhiva
Miodrag Vreteničić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.05.2013. 17:52h

Poznati crnogorski kinolog Miodrag Vreteničić tvrdi da, iako je izabran na konkursu, ne može sjesti u fotelju direktora Javnog preduzeća za uzgoj, zaštitu i lov divljači “Rumija” u Baru zato što nema člansku kartu DPS-a.

U dopisu “Vijestima ”,Vreteničić navodi da je konkurisao u decembru 2012, te da ga je Upravni odbor preduzeća 18. februara jednoglasno izabrao za direktora. Ističe da UO čine četiri člana DPS-a i jedan SDP-a “svih vjera i nacija sa područja Bara, na što je veoma ponosan”.

“Svi članovi UO su prilikom donošenja odluke naglasili da me biraju isključivo na osnovu moje stručnosti i odličnih referenci. Nakon sjednice, predsjednik UO Dževdet Begzić telefonski je obavijestio predsjednika Opštine Žarka Pavićevića o odluci, na što mu je predsjednik odgovorio da nije zadovoljan odlukama i da je UO mora hitno promijeniti. Pavićević je pozvao i sekretaricu JP Vesnu Iličković, zapisničara na sjednici, i zabranio ovjeru zapisnika jer će u suprotnom ugasiti i rasformirati preduzeće. Smatram da je ovim činom Pavićević grubo prekršio sve demokratske principe i pravila i ujedno prekoračio svoja službena ovlašćenja”, naveo je Vreteničić.

On je potom pisanim putem zatražio prijem kod gradonačelnika koji ga je, dodaje, “pozvao telefonom i rekao da nema ništa protiv njega, već da to radno mjesto po koalicionom sporazumu pripada DPS-u i mora biti izabran isključivo član DPS-a”. Vreteničić se obratio i predsjednici Skupštine opštine Branki Nikezić koja mu je, tvrdi, “ u svom kabinetu saopštila istovjetne stavove kao i Pavićević”.

“Saglasno izjavama predsjednika države i Vlade Filipa Vujanovića i Mila Đukanovića da u Crnoj Gori nema partijskog zapošl j av a - nja, njima sam se, kao i predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, obratio pismima sa molbom da riješe ovaj problem, ali, odgovor do danas nijesam dobio. Kako postoje osnovne sumnje u regularnost konkursa zbog posljednjih poteza pojedinih opštinskih funkcionera, kao i samo funkcionisanje JP 'Rumija' u posljednjih nekoliko mjeseci, biću prinuđen da se obratim pravosudnim službama, a svoja prava pokušaću da ostvarim tako što ću o svemu obavijestiti kancelariju Evropske komisije u Podgorici”, najavio je Vreteničić.

Ističući da se prijavio i prije godinu na konkurs, dodao je da su njegove reference dobro poznate javnosti samim tim što 30 godina aktivno učestvuje u svim dešav a - njima u barskom lovstvu, “a raznim aktivnostima u lovnoj kinologiji širom svijeta i svojim lovačkim psima proslavio je Bar i Crnu Goru”.

Upravni odbor poništio konkurs bez pravnog osnova

Vreteničić je rekao da je u 2012. UO preduzeća poništio konkurs i postavio doskorašnjeg vršioca dužnosti direktora “protivno svim zakonskim normama”. Posljedice te, kako je rekao, nelegitimne odluke, “nažalost, manifestovale su se veoma pogubnim u svim segmentima lovstva”.

“Situacija u barskom lovištu najgora je od njenog postojanja jer je divljač toliko uništena da postoji opasnost od totalnog biološkog uništenja. Više nego ikad prisutan je krivolov, a više od 60 lovaca van teritorije Bara dobilo je dozvole za lov u našem lovištu. Međuljudski odnosi i u 'Rumiji' i među samim lovcima su totalno poremećeni”, zaključio je Vreteničić.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju komentar Žarka Pavićevića jer je bio odsutan, dok je predsjednica SO Branka Nikezić rekla da je primila Vreteničića i razgovarala sa njim, te potvrdila da mjesto direktora “Rumije”, po koalicionom sporazumu u Baru, pripada DPS-u.

“Tako je već godinama. Činjenica je da je na konkursu predsjednik UO 'Rumije' vrednovao diplome kandidata, tako što je jednu osporio i odmah je eliminisao tog kanditata, pa je jedini kandidat ostao Vreteničić. To treba da se ponovi”, rekla je Nikezić za “Vijesti”.

Bonus video: