Zločin još nije kažnjen: Da deportacije ne budu zaboravljene

Potpisnici su zatražili “da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bosanskim civilima
5 komentar(a)
Optuženi za deportacije, Deportacije, Foto: Savo Prelević
Optuženi za deportacije, Deportacije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2013. 06:46h

Ratni zločin deportacije još nije kažnjen u skladu s međunarodnim i domaćim pravom, već se umjesto ostvarivanja pravde ostvaruje “projektovani zaborav” od strane vlasti, smatraju predstavnici nekoliko crnogorskih nevladinih organizacija.

U saopštenju koje su juče medijima uputili Ljupka Kovačević, glavna koordinatorka NVO Anima, Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava, Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje i Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, piše i da “nalogodavci i oni koji su zločin mogli da spriječe nikada nijesu procesuirani, iako je tadašnji predsjednik države Momir Bulatović na sudu priznao da je slučaj bio državna greška”.

“Prvostepeni krivični sud je i po drugi put presudio da taj slučaj uopšte nije ratni zločin za koji okrivljeni ili i drugi mogu da odgovaraju. Prošle su dvije godine od kad smo i zvanično podnijeli inicijativu predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću i svim šefovima poslaničkih klubova, da se 27. maj proglasi Danom sjećanja na žrtve deportacije izbjeglica 1992. godine iz Crne Gore. Drugu inicijativu smo podnijeli predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću, ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću i ministru kulture Branislavu Mićunoviću, kao i predsjedniku Skupštine opštine Herceg Novi, Dejanu Mandiću – da se podigne spomen obilježje žrtvama deportacije izbjeglica 1992. godine ispred objekta Uprave policije u Herceg Novom, podržavajući tako i želju porodica deportovanih žrtava. Prošle godine je upućena i inicijativa da crnogorska policija uputi izvinjenje zbog primjene policijskih ovlašćenja tokom deportacije izbjeglica iz BiH. Od ovih inicijativa do danas nije bilo ništa”, piše u saopštenju, koje je podržao Mirsad Kurgaš, ispred NVO Broj 19.

Predstavnici NVO sektora su kazali i da je portparolka Ministarstva kulture Danica Nikolić “prošle godine saopštila da će i Ministarstvo kulture i kolege iz drugih resora učiniti sve da se to spomen obilježje što prije završi”.

“Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je javno podržao inicijativu za uspostavljanje dana sjećanja, ali je nikada nije stavio na dnevni red Skupštine. Slično njemu, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Dejan Mandić, saopštio je svoj stav da taj grad nije spreman za to spomen-obilježje, ali takođe Skupštini opštine nije omogućio da o tome ikada raspravlja”, piše u saopštenju.

Potpisnici su zatražili “da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bosanskim civilima u Crnoj Gori, da se za zločin utvrdi odgovornost kako izvršilaca tako i nalogodavaca, odnosno onih koji su za njega znali, ali ga nijesu spriječili, da se postavi spomen ploča ispred zgrade Uprave policije u Herceg Novom u znak sjećanja na žrtve i opomene za buduće generacije policajaca da ne smiju sprovoditi nezakonita naređenja, da se uspostavi Dan sjećanja za žrtve deportacije 1992. godine”.

“U ponedjeljak, 27. maja 2013. u 10 sati obilježićemo stajanjem i polaganjem cvijeća za pomen žrtvama zločina izvršenog nad bošnjačkim civilima u Herceg Novom i podsjetiti crnogorsku javnost da zločin počinjen u Herceg Novom ne smije biti zaboravljen”, saopštili su juče iz četiri nevladine organizacije.

Bonus video: