Pijaca na Koniku: Nema pazara dok kiša kaplje za vrat mušterija

“Uslovi za rad su očajni. Informisani smo da 'Tržnice i pijace' neće smanjivati cijene zakupa, iako nam je obećano da će cijena biti 50 eura"
93 pregleda 3 komentar(a)
pijaca Konik, Foto: Zoran Đurić
pijaca Konik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.05.2013. 10:20h

Prodavci sa pijace na Koniku pozvali su nadležne da natkriju prostor između tezgi i da snize cijene zakupa sa 70 na 50 eura.

Oni tvrde da im je to obećano prije preseljenja sa Male pijace i ističu da nemaju posla kada pada kiša. Zakupci su saglasni da su uslovi za rad lošiji nego na nekadašnjoj Maloj pijaci.

“Prije preseljenja sa Male pijace, obećali su da će zakup tezgi biti 50 eura. Natkrili su konstrukciju sa nastrešnicom od metra, što se pokazalo nedovoljnim. Zbog toga smo bili prinuđeni da prostor ispred objekata natkrijemo platnom, koje smo uvezali kanapima. Poslovni objekti sada izgledaju kao čerge, a pri tom i prokišnjavaju. Dnevni pazari su nam zbog toga do 10 eura, a dešava se i da po deset dana pazarimo sa nulom. Ovo nijesu uslovi za trgovinu jer mušteriji pada kišnica za vrat. Svakako da nadležni ne mogu narod dovesti na pijacu, ali mogu da snize cijenu zakupa na 50 eura“, rekao je Ranko Bulatović, istakavši da je svaki zakupac morao da uloži prosječno 700 eura u uređenje tezge.

Portparolka “Tržnice i pijace” Biljana Jovović istakla je, međutim, da je u pijacu uloženo više od 103.000 eura.

Ona je ocijenila da su na taj način prodavci dobili bolje uslove nego na Maloj pijaci.

Jovović nije precizirala da li je zahtjev za umanjenje cijene zakupa prihvatljiv. Ona je saopštila da je cijena za 10 procenata niža nego na nekadašnjoj Maloj pijaci.

Dobrila Šipčić tvrdi da je na Maloj pijaci radila devet godina, a da se u januaru preselila na Konik, jer “nije imala izbora”.

Ona je istakla da je sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša obećao da će prostor između tezgi biti natkriven.

Iz Sekretarijata su “Vijestima” dostavili odgovore istovjetne onim iz “Tržnice i pijace”.

“Vjerujem da će to biti urađeno, iako vlada besparica. U kišno vrijeme teško se može raditi. Na pijaci je ostao ko mora, a mjesečno plaćamo 70 eura zakupa za dva metra kvadratna prostora i paušalni porez. Naša najveća greška je što smo došli na Konik, jer je kupovna moć mušterija manja u odnosu kupce koji žive preko Morače. Ovdje je deset eura veliko i da nije zapisa doživjeli bismo fijasko. Možda sam na pozitivnoj nuli, to nije dovoljno“, rekla je Šipčić.

Anka Vuković smatra da je nadležnim svejedno u kakvim uslovima zakupci tezgi rade.

“Uslovi za rad su očajni. Informisani smo da 'Tržnice i pijace' neće smanjivati cijene zakupa, iako nam je obećano da će cijena biti 50 eura. Stekla sam utisak da su samo željeli da nas sklone sa dnevnog reda kada je trebalo da se preselimo sa Male pijace”, kazala je Vuković.

Za toalet - 30 centi

Jovović je istakla da je uređenje pijace urađeno u skladu sa projektom i “kako je obećano zakupcima”.

“Izmjestili smo i sanirali ogradu, uredili mokri čvor i kancelariju, asfaltirali pijacu i parking, adaptirali vodovodnu mrežu i kompletnu infrastrukturu, osvijetlili prostor, rekonstruisali stare i nabavili nove tezge-boksove i napravili nastrešnice...”, saopštila je Jovović.

Zakupac Ranko Bulatović, međutim, tvrdi da ni struje nemaju, a da korišćenje toaleta plaćaju 30 centi.

Bonus video: